Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Welke kleding draag je als gast op een bruiloft?

And the dress code is...

Tijdens een bruiloft draait het natuurlijk om het vieren van de liefde. Maar let's be honest: we genieten er ook van om iedereen in hun fancy kleding te zien. Strak in pak, in cocktailjurk of in een stylish jumpsuit: er valt genoeg te kiezen voor een wedding. Als je onlangs bent uitgenodigd voor een bruiloft, vraag je je misschien het volgende af wat voor outfit je moet dragen als gast op een bruiloft. Vaak is het als gast lastig om een goed beeld te krijgen van de dresscode. Toch is het mogelijk om met een goede outfit voor de dag te komen ook al weet je niet alle details. Met een paar algemene regels over de dresscode als bruiloftsgast helpen we je op weg.

De meest voorkomende dresscode

De cocktail-dresscode is de meest voorkomende dresscode op semi-formele bruiloften. Als man ben je meestal verplicht om een pak te dragen en als vrouw draag je een avondjurk of een jurk die tot de knieën komt. In dit artikel gaan we uit van de cocktail-dresscode.

Een net pak voor mannen

De eerste tip voor het kopen van een pak is om voor een pak te gaan dat altijd kan. Een neutrale kleur zoals zwart, donkerblauw of grijs. Een pak dat gangbaar is. Heb je een lichte huid, dan is een blauw pak met een licht overhemd een goede keuze. Dit zorgt voor veel contrast en het lichte overhemd zorgt ervoor dat je gezicht niet het lichtste punt is. Een grijs pak maakt je gezicht wat bleker. Heb je een wat donkerdere huid, dan is een grijs pak een goede keuze.

Welk materiaal moet je kiezen?

Populaire stoffen voor een herenpak zijn linnen, wol en synthetische stoffen. Wol is meestal de beste keuze. Deze pakken zijn meestal duurder dan pakken gemaakt van een synthetische stof, maar kennen een aantal voordelen. Een wollen pak vormt zich beter naar je lichaam en heeft een mooiere glans. Daarnaast heeft een wollen pak een betere ventilatie. Het is meestal niet zo dat hoe duurder een pak is hoe langer het mee gaat. Het prijsverschil heeft meestal te maken met het materiaal. Zo heeft kasjmier een mooie glans, maar de stof is dunner, waardoor deze sneller slijt.

De pasvorm

De pasvorm van het pak is een van de belangrijkste dingen. Een pak dat te lang of te kort is of een pak dat te strak of te wijd is, ziet er al snel gek uit. Een maatpak is qua pasvorm natuurlijk de beste keuze, maar de kosten hiervan kunnen hoog oplopen. Besluit je een pak in de winkel of online te kopen dan zijn de volgende dingen belangrijk:

  • Let erop dat de naden van de mouw tegen je arm komen.
  • De kraag raakt je nek
  • De schouders liggen plat

De mouwen mogen niet te lang zijn, dat ziet er niet mooi uit. De ongeschreven regel is dat de mouwen ongeveer 1,5 centimeter boven je hand op je pols moeten eindigen.

De details

We gaven je al de tip om voor een pak te kiezen in een neutrale stijl en kleur. Dat betekent niet dat je je outfit niet kunt personaliseren. Dit kun je op verschillende manieren doen. Je kunt hierbij denken aan de keuze van je schoenen. Met een stropdas kun je je eigen stijl nog wat benadrukken. Ook de keuze van het overhemd is hierbij belangrijk.

Cocktailjurk voor vrouwen

Een cocktailjurk is een jurk die net iets boven of op je knie valt. Bij een cocktailjurk draag je hoge hakken, pumps of bijpassende ballerina’s. Qua kleur zit je bijna met iedere kleur goed, maar zorg ervoor dat je geen wit draagt. Felle kleuren, patronen of chique zwart, het mag allemaal. Maak je outfit af met een paar mooie sieraden, maar zorg ervoor dat je niet meer opvalt dan de bruid.

Broekpakken of jumpsuits

Zijn jurkjes niet helemaal jouw ding? Geen probleem! Ook een jumpsuit of een stijlvol broekpak zijn geschikt voor op een bruiloft. De jumpsuit mag best een beetje sexy zijn. Kies er een met een mooi decolleté en combineer met een paar hoge hakken, laat de bruiloft maar beginnen!

Schoenen

Zeg je cocktail, dan zeg je hoge hakken. Met een stilettohak maak je indruk op een bruiloft. De kans is wel groot dat je aan het einde avond last van je voeten krijgt, dus neem platte schoenen zoals ballerina’s mee voor de zekerheid. Je kunt ook kiezen voor een stevige blokhak. De kans is groot dat je hier de hele avond wel feestend doorkomt zonder last van je voeten te krijgen als je tot in de vroege uurtjes op de dansvloer staat.

Beeld: Unsplash