Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Helpt gua sha echt om een onderkin te verminderen?

Doet deze tool echt veel goeds voor je huid?

Beauty portrait of mixed race woman using gua-sha for lymphatic drainage facial massage. Spa and skin care concepts. Headshot

Menig influencer zweert erbij en we zien het steeds vaker voorbijkomen op TikTok en Instagram: gua sha. Gua wat? Gua sha is een massagetool die meestal van een rozenkwarts of jade wordt gemaakt. Volgens veel beauty lovers zou deze tool veel goeds doen voor je huid, maar is dat echt zo?

Onderkin

First things first, waar komt een dubbele kin eigenlijk vandaan? Een onderkin ontstaat wanneer zich een andere vetlaag onder de kin vorm, legt The List uit. Het is vaak iets waar we graag van af willen, en gelukkig zijn daar meerdere manieren voor. Liposuctie, huidverzorgingsproducten, maar ook een handige make-uphack of bepaalde oefeningen zouden hierbij kunnen helpen. De ene manier is echter succesvoller dan de andere, waardoor het lastig kan zijn om te bepalen wat het beste is.

Gua sha

Dat brengt ons bij gua sha, een traditionele methode die zijn oorsprong vindt in het oude China. Het is een schoonheidstechniek die Chinese vrouwen al jaren gebruiken. Misschien heb je weleens gehoord dat dit ook kan helpen om de onderkin te verminderen. Maar is dat ook echt zo?

We vallen maar meteen met de deur in huis: ja, gua sha kan echt helpen om van je onderkin af te komen. Het is echter niet zo dat wanneer je één keer met de massagetool over je onderkin wrijft, hij als sneeuw voor de zon verdwijnt. Helaas. Je moet er echt een aantal weken regelmatig mee oefenen. Maar dan heb je ook wat!

Hoe werkt het?

Het enige dat je nodig hebt is een gua sha-tool, een soort hartvormige massagetool uit edelsteen. Schraap zachtjes met de steen over de huid. Dit stimuleert de bloedsomloop en lymfedrainage, oftewel de afvoer van overtollig vocht. Daarnaast kun je ook een jade- of kwartsroller gebruiken om de poriën te verkleinen en je collageen een boost te geven, waardoor je huid strakker (en rimpelvrij!) zou worden. Zo’n tool is ook van steen gemaakt en heeft vaak een grote roller aan de ene kant en een iets kleinere aan de andere kant.

Collageen helpt om de elasticiteit van de huid te verbeteren. Hoe elastischer de huid is, hoe kleiner de kans dat je onderkin blijft zitten. Zelfs een driedubbele onderkin kan naar verluidt worden geminimaliseerd met gua sha, dus het is zeker de moeite waard om deze natuurlijke methode eens te proberen. Baat het niet…

Beeld: Beau Monde, The List | Beeld: iStock