Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Douze points! Oekraïne wint Eurovisie Songfestival 2022

En hoeveel punten kreeg jouw favoriet?

Ein-de-lijk was het zover. Na een jaar aan voorbereiding, weken vol met voorpret, en twee halve finales, stond vanavond de finale van het Eurovisie Songfestival op de planning. In totaal streden 25 landen om die felbegeerde glazen trofee. En na eindeloos punten tellen hebben we een nieuwe Eurovisie-winnaar!

Songfestival-winnaars 2022

Het was al een beetje te verwachten: Oekraïne ging er dit jaar met de winst vandoor. Of het Oost-Europese land überhaupt aanwezig kon zijn was nog best even onzeker, maar dat is allemaal goedgekomen. De band Kalush Orchestra, die elementen van traditionele Oekraïense cultuur combineert met hiphop, wist door heel Europa het publiek te overtuigen.

Uiteindelijk zag de top 5 er als volgt uit:

  1. Oekraïne
  2. Verenigd Koninkrijk
  3. Spanje
  4. Zweden
  5. Servië

S10 grijpt naast top 10

Nadat onze eigen S10 in de eerste halve finale haar plekje bij de grand finals veilig wist te stellen, hadden we goede hoop op een mooie score voor Nederland. Uiteindelijk wist S10 een totaal aantal van 171 punten te behalen. Dit was goed voor een elfde plaats.

Ukraine 2023!

De winst van Oekraïne betekent ook dat zij de volgende editie van het muziekspektakel mogen organiseren. Natuurlijk weten we dat Oekraïne momenteel in een verschrikkelijke oorlogssituatie verkeert. Of het land volgend jaar het liedjesfestijn kan organiseren, blijft dan ook nog de vraag. Als het echter aan Oleg Psiuk, de rapper van Kalush Orchestra ligt, vieren we het Eurovisie Songfestival van 2023 wel degelijk in een van oorlog bevrijd Oekraïne en gaat er muziek gemaakt worden in een sterker en mooier land. You go, Oekraïne!

Bron: Eurovision.tv | Beeld: BrunoPress