Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Vera Camilla maakte zelf een uitstrijkje en legde alles van begin tot eind vast

De YouTuber wil benadrukken hoe belangrijk dit is.

"Ik was nog maar net een week dertig, en toen kreeg ik een brief om een uitstrijkje te laten maken", begint Vera Camilla in haar nieuwste YouTube-video. Wanneer je dertig bent geworden en een baarmoeder hebt, word je opgeroepen om een uitstrijkje te laten maken. Vera wil met een speciale video benadrukken hoe belangrijk dit eigenlijk is.

Brief op de deurmat

Een brief om een uitstrijkje te laten maken voor vroege opsporing van baarmoederhalskanker: het is een brief die veelal in de keukenla wordt geschoven. Ook Vera had haar brief al een maand lang ongeopend in huis liggen, maar besloot toch actie te ondernemen. De YouTuber vroeg een zelftest op en ging in eigen huis aan de slag. En jawel, dit legde ze van begin tot eind vast, om haar volgers te laten zien hoe belangrijk dit eigenlijk is.

Zelfafnametest

De YouTuber vraagt een zelfafnametest aan om een uitstrijkje bij zichzelf af te nemen. Zodra de test binnenkomt showt Vera aan haar volgers hoe het pakket eruitziet. "Ik vind het spannend", stelt ze eerlijk. Vervolgens vertelt Vera dat ze de test moet afnemen en terug moet sturen naar een laboratorium. "Daar wordt het getest op HPV. Wordt er geen HPV gevonden, dan is er geen verhoogd risico op baarmoederhalskanker", legt ze uit. "Bij ongeveer 1 op de 10 vrouwen is dit virus wel aanwezig – daarom is het dus zo belangrijk om deze test te doen."

Goed nieuws

Vera neemt haar volgers van begin tot eind mee in het proces en stelt dat het testen behoorlijk easy was. "Ik vond het testen makkelijk om te doen", horen we haar zeggen. "Ik wist niet wat ik kon verwachten, maar het viel me ontzettend mee. Als je opziet tegen het uitstrijkje of druk bent met werk: vraag lekker die zelfafnametest aan. Dat is veel beter dan dat je die uitnodiging laat verstoffen." Voor Vera gelukkig goed nieuws, aangezien er bij haar geen HPV is gevonden. Er is hierom bij Vera een laag risico voor baarmoederhalskanker en er is daarnaast geen verder onderzoek nodig.

https://www.youtube.com/watch?v=IAISXMAxMG8&ab_channel=VeraCamilla

Baarmoederhalskanker

Thankfully is er bij Vera geen HPV gevonden, maar dit is helaas bij veel andere vrouwen niet het geval. Ruim de helft van het aantal gevallen van baarmoederhalskanker doet zich voor bij vrouwen die niet of onregelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek. Geschat wordt dat het aantal vrouwen met baarmoederhalskanker én het aantal vrouwen dat eraan overlijdt, met ruim de helft afneemt door het bevolkingsonderzoek. Als je je laat onderzoeken, heb je dus een kleinere kans om baarmoederhalskanker te krijgen of aan baarmoederhalskanker te overlijden. 

Bron: YouTube | Beeld: BrunoPress