Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Word je in een vliegtuig nou wel of niet sneller dronken?

Neem jij ook altijd een borreltje in het vliegtuig?

Voor veel mensen is een drankje in het vliegtuig part of the experience. Een vliegvakantie begin je immers pas écht goed met een wijntje of een cocktail, toch? Toch horen we ook vaak horror stories over mensen die te veel drinken in het vliegtuig, met alle gevolgen van dien. Word je up in the air echt sneller dronken?

Dronken in het vliegtuig

Een vakantie is toch een stukje verwennerij voor jezelf. En wat is er dan beter dan je reis beginnen met een kleine borrel? Voor veel mensen helpt een alcoholic beverage ook om door de vliegreis heen te komen. Want to be honest: hutje-mutje op elkaar zitten in eindeloze rijen vliegtuigstoelen is vaak geen pretje. Met een borrel achter de kiezen is het harde randje er wat vanaf. Ook kan alcohol helpen om in slaap te vallen. Geen overbodige luxe op een lange vlucht natuurlijk! Maar soms hoor je ook dat mensen sneller dronken zijn van drankjes in het vliegtuig. Misschien klinkt dit als een fabeltje, maar het is toch echt zo.

Luchtdruk

Het zit zo: in het vliegtuig is de luchtdruk anders dan op aarde. Dit betekent dat het voor je lichaam moeilijker is om zuurstof op te nemen uit je bloed. Hierdoor kun je wat dizzy zijn – een beetje alsof je wat aangeschoten bent. Als je hier bovenop ook nog drinkt, kom je dus al snel dronkener over dan je bent, schrijft Margriet.

Bovendien legt het blad ook nog eens uit dat je in vliegtuigen vaak geen kans krijgt om een ‘bodempje’ te leggen. Ga maar na: wanneer je op een feestje bent of op een terrasje zit, heb je vaak allerlei versnaperingen naast je drankje. Maar in een vliegtuig valt er meestal niet veel te snacken. Ook zijn er niet zoveel meal options, en dus eet je naar verhouding minder dan buiten een vliegtuig. Als gevolg drink je dezelfde hoeveelheid alcohol op een lege maag en dat leidt ertoe dat je sneller dronken bent.

Minder beweging

Je hebt in het vliegtuig ook nog eens minder snel door hoeveel alcohol je in your system hebt, schrijft Margriet. Je zit immers redelijk vast in je stoel. Hooguit sta je een keer op om het toilet te bezoeken. Maar juist wanneer je rondloopt of je in het kleine kamertje begeeft, merk je pas echt hoeveel je gedronken hebt. Kortom: in het vliegtuig voel je je sneller dronken door de luchtdruk, komt alcohol sowieso al harder aan door je relatief lege maag én heb je het minder snel door. Wij vragen de volgende keer wel gewoon om een virgin cocktail of een nul punt nul-wijntje!

Bron: Tips en Weetjes, Margriet | Beeld: iStock