Shocking: fors meer meldingen over bijwerkingen koperspiraal en borstimplantaten

De statistieken liegen er niet om.

Lees ook

Een implantaat in je lichaam is tegenwoordig de normale gang van zaken, denk maar aan een koperspiraal of borstimplantaten. Dat het niet geheel risicovrij is, toont ook het RIVM aan. Volgens hen is er namelijk een flinke groei te zien in klachten over bijwerkingen van koperspiraaltjes (meer dan de helft van de klachten) en gezondheidsklachten als gevolg van borstimplantaten (43 procent).

 

Forse stijging

In 2021 kreeg het RIVM in totaal 714 meldingen binnen over bijwerkingen van implantaten. Dit is fors meer dan het jaar ervoor; toen waren er 248 klachten. Deze forse stijging kan volgens het RIVM verklaard worden doordat er begin vorig jaar veel aandacht in de media was voor bijwerkingen van anticonceptiespiraaltjes. Het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM deed destijds een oproep om klachten hierover te melden.

Koperspiraaltje

Bij de 714 meldingen werden vaak meerdere gezondheidsklachten genoemd. Vorig jaar ging het in totaal om bijna 4000 gezondheidsklachten. De meest voorkomende klachten bij koperspiraaltjes waren zware menstruele bloeding en uitzakking van het spiraaltje tot in de baarmoedermond. Ook kwamen er meldingen binnen van uitstoting van het spiraaltje, pijn in de onderbuik en ongeplande zwangerschap.

Borstimplantaten

Ook kreeg het RIVM veel meldingen binnen over bijwerkingen door borstimplantaten. Klachten hierbij zijn onder meer vermoeidheid en pijn aan de gewrichten of borsten. Ook concentratiestoornissen en geheugenstoornissen werden hier vaak genoemd. Bij deze meldingen was in 99 procent van de gevallen informatie beschikbaar over de impact van de klachten op het dagelijks leven – waar 70 procent aangaf ‘in (zeer) ernstige mate’ last te hebben van de klachten.

Bron: Dingen voor Vrouwen, Marie Claire | Beeld: Unsplash, Jasmin Chew

Laatste nieuws

Zie ook