Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Twee experts vertellen hun standpunt: is alcohol uit de mode?

Is een alcoholisch drankje nog wel van deze tijd?

Het is een feit dat Nederlanders minder alcohol drinken. Maarre, betekent dit dat alcohol drinken niet meer hip is? Twee experts geven hun standpunt over de stelling: is alcohol uit de mode?

Eens

Jeanneke Scholtens is toekomstonderzoeker bij Buro Zorro. In haar boek Roes vraagt ze zich af: waar kun je een roes vinden zonder genotmiddelen als alcohol

“Als toekomstonderzoeker zeg ik: ‘Alcohol is niet meer van deze tijd’. De dry bars, mocktails en no-low wines vliegen je om de oren. De zin in alcohol verdampt waar je bijstaat. Alcohol raakt steeds meer uit de mode, alsof we al in een post-alcoholische samenleving leven. Nuchter is het nieuwe cool, de nieuwe rebellie. Waar vroeger drankorgel Patsy uit Absolutely Fabulous cool was, is Saffy dat nu. Maar dit is nog niet terug te zien in de data van onder meer het Trimbos Instituut. Je kunt dus niet stellen dat het helemáál uit is, maar die kant gaan we wel op. Veertigers en dertigers beginnen zich er al steeds meer van af te keren."

"Zelf ben ik ook gestopt met het drinken van alcohol. Ik haalde er mijn dagelijkse shot genot vandaan, ik sloot elke dag af met één tot drie glazen wijn. Ik dronk ter ontspanning en verdoving en ging als een soort hondje van Pavlov al kwijlen als ik wist dat er een glas wijn op me stond te wachten. Het kreeg te veel grip op me en daar wilde ik vanaf. Het was een heel bewuste keuze om te zeggen: ‘Ik stop ermee’."

"In mijn boek Roes ben ik op zoek gegaan hoe ik de roes die wijn me gaf – zowel de verdovende soloroes als die hedonistische feestroes – dan kon ervaren. Ik denk dat we de roes heel serieus moeten nemen: de roes verbindt en ontspant. We kunnen niet altijd vol in de rede leven, soms hebben we die roes ook nodig. Naast memento mori (denk eraan dat je zult sterven) willen we af en toe leven ook volgens het credo carpe diem (pluk de dag). We hebben tegenwoordig zoveel kennis over gezond ouder worden en weten daardoor dat het niet slim is om te drinken. Drank is de gevaarlijkste drug van allemaal, het is ontzettend destructief, zorgt voor vele ongelukken per jaar en mensen worden er ziek van. Maar geen mens kiest alleen voor ‘memento mori’, een roes najagen maakt ons ook zo ontzettend mens.” 

Oneens

Sigrid Sijthoff is oud-huisarts en oprichter van verslavingszorginstelling Kick Your Habits. Ze schreef het boek Proost, voor wie niet wil stoppen met drinken

“De mensheid heeft altijd gedronken en ook dieren zijn dol op gegiste besjes. Die hebben ook de behoefte zich af en toe te verdoven. Alcohol geeft plezier en is lekker. Een gerecht als boeuf bourguignon is saai als je het niet met rode wijn gestoofd hebt. En een glas champagne geeft extra glans aan een feestelijke verjaardag. Stoppen met drinken hoeft helemaal niet, alcohol is vooral slecht als je er te veel van drinkt; bij veel verkeersongevallen, huiselijk en uitgaansgeweld speelt alcohol een rol. Dus ja, mensen moeten zeker mínder drinken, maar alcohol hoeft niet uitgebannen te worden. Suiker is ook slecht voor je, maar je gaat je ook weleens te buiten aan te veel koekjes."

"Het hoort nou eenmaal bij de mens om af en toe uit de band te willen springen en nieuwe dingen mee te willen maken. Ook voor de evolutie van de mens is het nodig om buiten de gebaande paden te treden. En als je bijvoorbeeld verlegen bent, is drinken geen oplossing, maar af en toe een glaasje als je naar een receptie moet waar je niemand kent, kan je net over de drempel helpen. Alcohol ontremt of maakt dat soms net wat gemakkelijker.

Mits je je houdt aan wat de Engelsen zo mooi zeggen: never drink to feel better, only drink to feel even better. Drink dus alleen op een gematigde manier op een moment dat je het gezellig hebt met anderen en dus het plezier wilt vergroten."

"Het wordt pas echt problematisch als drinken je default mode is geworden, je merkt dat je echt trek in alcohol krijgt, je gaat drinken als je je ongelukkig of eenzaam voelt of je je niet aan je eigen belofte kunt houden om op bepaalde momenten niet te drinken. Zorg dat je oefent in het ook gezellig hebben zonder drank, zodat je ervaart dat je goed zonder drank kunt. Dan wordt alcohol echt een keuze.” 

Bron: Grazia (Mariska Vermeulen) | Beeld: Sex and the City