Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Schrikken: Liza Sips had voorstadium van baarmoederhalskanker

"Ontzettend schrikken"

Liza Sips had een voorstadium van baarmoederhalskanker. Op Instagram deelt de actrice dat het "ontzettend schrikken" was. Gelukkig is alles na een ingreep inmiddels weer goed. In een lang bericht deelt ze haar verhaal om bewustwording te creëren.

Bevolkingsonderzoek

Toen de actrice vorig jaar dertig werd, heeft ze aan het bevolkingsonderzoek meegedaan en een uitstrijkje laten maken. "De brief met de 'oproep' lag (zoals bij vele) eigenlijk al te lang in het keukenlaatje, maar ik moest nog even de tijd (en vooral ook de zin 😅) vinden om de afspraak daadwerkelijk te maken", schrijf ze op Instagram. Op basis van dit uitstrijkje werd Liza doorverwezen naar de gynaecoloog omdat het humaan papillomavirus (HPV) was aangetroffen. In de post vertelt ze over het moment dat ze dit hoorde.

" Ik kan het me nu bijna niet meer voorstellen, maar ik wist destijds niet eens wat het HPV-virus was! Toen ik het googelde, schrok ik wel even: het HPV virus is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken."

Verder onderzoek

Er was verder onderzoek nodig, waaruit bleek dat Liza een voorstadium van baarmoederhalskanker had. Ze schrijft: "Ontzettend schrikken natuurlijk! Dit had ik totaal niet verwacht." In het ziekenhuis werd een dun laagje van de baarmoedermond verwijderd, waar de onrustige cellen zaten. Hoewel er geen kankercellen werden gevonden bij de ingreep, brak er toch een spannende tijd aan voor de actrice. De snijranden waren niet helemaal schoon en na een half jaar zou blijken of alle onrustige cellen daadwerkelijk verwijderd waren.

"Juist dit wachten - op een behandeling, een ingreep óf weer een uitslag - maakte het voor mij een onrustig jaar met veel zorgen en gepieker. Het hing continu als een soort wolkje om me heen."

Goed nieuws

Een paar dagen geleden kon Liza eindelijk opgelucht ademhalen: "Ik heb een PAP1 en géén HPV-virus meer!" Ze deelt nu op Instagram haar verhaal omdat ze graag alertheid wil creëren en vrouwen die hetzelfde doormaken "herkenning en steun" geven. Iets waar ze naar eigen zeggen tijdens het wachten zelf ook erg naar op zoek was.

Bron: Instagram/lizasips | Beeld: BrunoPress

Showbizz
  • liza sips voorstadium baarmoederhalskanker