Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Science says: met je collega's klagen over werk is blijkbaar heel gezond

Jij en je work wife mogen best even klagen.

Dat ene vervelende taakje, de gore koffie of het trage internet: we klagen er soms stiekem over met onze collega's op werk. En wist je dat je je daar helemaal niet schuldig om hoeft te voelen? Met je work bff klagen over werk is blijkbaar heel gezond.

Mentale gezondheid

De meeste mensen spenderen zo’n 40 uur per week op de werkvloer. Je ziet je collega’s in de meeste gevallen dus meer dan je vrienden en familie. Dat kan best eens voor wat spanning zorgen. Is het die ene irritante collega niet, dan wel die ene opdracht of die ene klant die het bloed onder je nagels vandaan haalt. Dat maar opkroppen? No need to do that, je hebt immers een work wife en tegen haar (of oké, je work husband) klagen is alleen maar goed. Onderzoek van de University of Melbourne ondersteunt dit. Daar onderzocht Dr. Vanessa Pouthier het effect hiervan.

Grappen en mopperen over je baan, andere collega’s of de workload is erg belangrijk voor je mentale gesteldheid, zo ontdekte Dr. Pouthier. Voor haar onderzoek bestudeerde ze twaalf maanden lang een groep werknemers in een ziekenhuis. Na die periode concludeerde ze dat het belangrijk is om een collega te hebben met wie je kunt lachen, met wie je grappen kunt maken, maar óók met wie je kunt klagen. Het onderzoek stelde dat dit ‘het moreel van het team kan verbeteren’.

Geen reden voor paniek

Dat er onder personeel wordt geklaagd, is voor een bedrijf overigens geen enorme red flag. “Die klachten zijn niet per se een oproep tot verandering”, vertelt Dr. Pouthier daarover aan ABC. Managers, bazen en leidinggevenden hoeven zich volgens de onderzoeker geen zorgen te maken als ze een keer horen dat hun teamleden klagen. “Het zijn manieren om te binden met collega’s en om negatieve energie los te laten, vooral wanneer er humor wordt gebruikt. Gebeurt dat niet, dan voelt de werkdag erg lang.”

Pouthier zou mensen daarom op het hart drukken om vooral wél te klagen als iets niet loopt zoals je wilt. “Je relatie met je partner, je psychologische welzijn en je mentale welzijn kunnen allemaal beïnvloed worden door hoe het gaat op je werk. Je mag niet onderschatten hoeveel effect dat op je persoonlijke leven kan hebben.”

Geen enkele reden om jezelf neer te zetten als een negatief persoon als je toch even wilt klagen. Het is hartstikke normaal én goed voor je gezondheid. Dus, wie heeft er ook tijd voor een koffiepauzetje?

Bron: Marie Claire Australia | Beeld: Netflix, Emily in Paris