Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Aha! Dit is waarom de spelers blauw dragen en de bewakers rood in Squid Game

Zouden de makers van La Casa de Papel daarom ook voor de rode pakken hebben gekozen?

Squid Game

Heel de wereld is in de ban van de Netflix-serie Squid Game. Heb jij de Korenaanse serie ook in één ruk uitgekeken en blijf je net zoals vele anderen met veel vragen achter? Say no more, want dit detail wist je vast nog niet.

Het verhaal

In Squid Game zien we hoe honderden kandidaten tegen elkaar moeten strijden in dodelijke spellen uit hun kindertijd. Weten de kandidaten het spel te winnen? Good for them, dan gaan ze door naar het volgende spel. Met verliezers loopt het wat minder goed af. Die worden namelijk gelijk vermoord. De uiteindelijke winnaar krijgt niet alleen een enorm geldbedrag, maar blijft ook nog eens in leven (enne, dat is behoorlijk priceless als je het ons vraagt).

De spelers dragen opvallend genoeg blauwe trainingspakken, terwijl de bewakers in een rood pak met masker rondlopen. Doet je een beetje denken aan La Casa de Papel, right?

Kleurenspectrum

Blauw en rood spelen een belangrijke rol in Squid Game. Aan het begin krijgt Speler 456 in de metro de keus uit een blauwe en rode envelop, waarna hij de blauwe kiest. Enne, aan het einde van de serie verft Seong Gi-Hun zijn haren rood. Dat is niet voor niets, verklappen de makers nu.

In de Koreaanse cultuur zijn kleuren erg belangrijk. Het traditionele kleurenspectrum wordt volop gebruikt en staat daar bekend als Obangsaek. Het kleurenspectrum kent vijf traditionele kleuren: wit, zwart, blauw, geel en rood. Deze vijf kleuren geven ieder aan hoe belangrijk harmonie en natuur zijn.

Rood vs. blauw

Blauw staat bijvoorbeeld voor hoop, utopia en kensen, maar ook voor buigzaamheid en passiviteit. Leg je de link al? De spelers in Squid Game dragen dus niet voor niets een blauw pak. Zij moeten immers gehoorzamen aan de bewakers. Rood staat daarentegen voor energie en autoriteit. De kleur doet veel Koreanen tegelijkertijd ook denken aan communisme en onrust. Rood en blauw staan daarom ook niet voor niets lijnrecht tegenover elkaar in het kleurenspectrum. Makes sense right?

Aan het einde van Squid Game verft Gi-Hun zijn haren rood. Mogelijk dus omdat hij wil duidelijk maken dat hij het nu voor het zeggen heeft en niet langer wil buigen voor de makers van het spel. Aha!

@dodford

🦑 so much to learn about color! ##squidgame ##netflix ##color ##fyp

♬ original sound - dodford
Lifestyle
  • Neflix-Nederland
  • Squid Game, TikTok