Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Mascha Feoktistova doet boekje open over de borstvoedingsmaffia

'Of je het nu wel of niet geeft, lang of kort, eigenlijk doe je het als vrouw nooit goed.'

Mascha

Mascha Feoktistova (34) is influencer en ondernemer. Ze vlogt samen met haar man Gregor op de YouTube-kanalen Beautygloss en Vloggloss en ze schreef drie boeken. In juli 2020 werd ze de moeder van dochter Mila.

Borstvoedingsmaffia

Een van de meest beladen onderwerpen onder moeders is borstvoeding. Of je het nu wel of niet geeft, lang of kort, eigenlijk doe je het als vrouw nooit goed. Ik ben doorgegaan met borstvoeding totdat Mila een jaar oud werd, dat was deze maand. Eerst wilde ik zes maanden borstvoeding geven, maar het beviel me zo goed dat ik nog een half jaar ben doorgegaan. Het is voor Mila en mij allebei een chill momentje, vooral voor het slapen gaan. Ook hier kreeg ik kritiek op, terwijl de WHO aanraadt om twee jaar borstvoeding te geven en het gemiddelde wereldwijd vier jaar schijnt te zijn.

Ik kreeg ook reacties als: “O, je doet het alleen maar voor jezelf.” Onzin, een baby moet tot een jaar melk drinken. Er is een hele borstvoedingsmaffia en die wordt boos op vrouwen die het niet geven. Ik lees vaak comments als: “Nou, dat je geen borstvoeding geeft! Je wilt zeker niet het beste voor je kind?” Ik vind dat zo pijnlijk, want vaak zijn het vrouwen die het wel gewild hebben, maar bij wie het niet lukte. Of bij wie het na een week al ophield.

Bij mij was het ook maar de vraag of het zou lukken, want ik had een traumatische bevalling en je hoort vaak dat dan de boel op slot gaat. Hoe heftig is het als anderen zich daar ook nog eens mee gaan bemoeien, alsof jij iets fout doet als moeder.

"Er is een borstvoedingsmaffia en die wordt boos op vrouwen die het niet geven"

Mascha

Voeden in het openbaar

Ik kreeg ook kritiek toen ik vlak voor de lockdown met een flesje afgekolfde melk naar een café ging. Het was voor het eerst dat ik met Mila ergens koffie ging drinken en ik durfde nog niet zo goed in het openbaar te voeden. Ik word toch vaak herkend en het laatste wat ik wil, is dat iemand een foto maakt terwijl ik net een momentje met mijn dochter heb.

Toen kreeg ik als commentaar: “Je kan toch gewoon in het openbaar voeden?” Laat me met rust, dacht ik, mag ik gewoon doen waar ik me prettig bij voel? Nu hoor ik ook vaak het tegenovergestelde van vriendinnen: dat vooral mannen opmerkingen maken als je wél in het openbaar voedt, omdat ze het associëren met iets seksueels. Of iemand vraagt: “Wil je dat niet doen, ik zit te eten.” Ja hallo, mijn kind moet ook eten! Zoals ik al zei, eigenlijk kun je het als moeder nooit goed doen.

Ik wil daarom benadrukken: je kunt het wat mij betreft niet verkeerd doen! Er gaat momenteel een hashtag rond #breastisbest, maar daar sta ik niet achter. Hoeveel baby’s zouden het niet overleven omdat bij mama alles op slot gaat? Ik ben Team #fedisbest... zo lang je kind maar eet, is het allemaal goed.

Misschien ook voor jou:
Mascha Feoktistova openhartig over seksisme
Columns
  • Nine IJff