Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Bas Smit en Nicolette van Dam over ontdekkingsreis door Nederland: 'Leukste tijd van ons leven'

Tijdens de coronacrisis besloten Bas en Nicolette om ons eigen kikkerlandje te (her)ontdekken.

Bas Smit en Nicolette van Dam

Lange tijd was het door de coronacrisis niet mogelijk om naar het buitenland af te reizen, dus besloten Bas Smit en Nicolette van Dam ons eigen kikkerlandje te (her)ontdekken. Maandenlang konden we hun avonturen via Instagram volgen, maar ze hebben alle leukste plekjes nu ook gebundeld in een heus vakantieboek: Nederland heeft Alles. Samen met Grazia blikken Bas en Nicolette terug op hun bijzondere ontdekkingsreis.

Ontdekkingsreis door Nederland

Van slapen in een Groningse woonboot tot mosselen vangen in de Oosterschelde: Bas en Nicolette reisden de afgelopen maanden samen met hun dochters Lola en Kiki het hele land door om de mooiste plekjes van Nederland te ontdekken. Enne, dat is zeker gelukt, als je het Bas en Nicolette vraagt. "Het hele land heeft ons verrast", begint Bas. "Bij het maken en ook het nalezen van het boek dacht ik ook steeds: 'Oh ja, wat was dat leuk. En wat was dát ook leuk. En dát.' We hebben allerlei gekke dingen gedaan. We hebben op bootjes geslapen, door bossen in de regen gefietst, in luxe hotels geslapen, maar ook in kleine tiny houses." Kortom: een bijzondere mix van alles wat Nederland te bieden heeft.

"We hebben alle twaalf provincies bezocht, dus ook de provincies waar we normaal niet zo snel naartoe zouden gaan. Maar nu we ze hebben ontdekt, zijn we er totaal verliefd op geworden", gaat Bas verder. "Zo zijn we enorm verrast door bijvoorbeeld Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland." Daar sluit Nicolette zich volledig bij aan. Zo herinnert ze zich Groningen nog goed. "Na het bezoek aan de stad gingen we naar het Paterswoldsemeer. Wat is het prachtig daar", vertelt de beauty. "Als je daar op de steiger gaat zitten, voel je helemaal de rust om je heen. Dat vonden wij zo gaaf. Dat vonden we ook zo bijzonder aan onze trip door de provincies: op heel veel plekken ben je zo vanuit de stad in de natuur. Die diversiteit vinden we te gek."

Vakantie in eigen land

Hoewel het inmiddels weer mogelijk is om naar het buitenland af te reizen, zweren Bas en Nicolette tripjes in eigen land zeker nog niet af. "We hebben de kinderen moeten beloven dat we tripjes in ons land erin houden", weet Bas te vertellen. "Nou, dat willen we zelf ook", voegt Nicolette toe. "Ja, sorry ik zeg het verkeerd. Dat willen we zeker zelf ook", gaat Bas snel verder. "Het was zo'n leuke ervaring, dus dat blijft er gewoon in."

In Nederland is niet alleen genoeg moois te ontdekken, je rijdt er ook nog eens makkelijk doorheen met de auto, trein of zelfs fiets. "Je gaat niet zo snel één of twee nachtjes weg naar het buitenland voor het vakantiegevoel", vertelt Bas. "Maar in Nederland kan dat wel." Nicolette is het daar helemaal mee eens. "Je bent overal zo en als je dan in zo'n prachtige provincie komt, en daar misschien een paar dagen bent, is dat minstens zo lekker als naar het buitenland", vertelt ze. "Je hebt dan echt het gevoel dat je een week bent weggeweest. En hoewel we zoveel mogelijk gedaan en gezien hebben, willen we nog veel meer ontdekken." Tijdens hun ontdekkingsreis door Nederland stroomden hun DM's namelijk vol met must-sees en must-do's. "We hielden steeds een open lijntje met onze volgers en er kwamen zoveel tips binnen. Dus we hebben nog een hele lijst vol leuke dingen."

Ondertussen is de interactie met de volgers ook juist het speciale van het vakantieboek, zo vertelt Nicolette. "Wat zo bijzonder is aan dit project is dat we van online naar offline zijn gegaan", wijst ze op het boek. Maarre, een saai boek vol droge tips is het zeker niet geworden. "In het boek hebben we bijvoorbeeld allemaal QR-codes staan, waardoor je even een snelle indruk kan krijgen van een provincie of leuke activiteiten kunt vinden. Dus je duikt echt met ons mee in dat vakantieavontuur." Exciting!

Quality time

Drie dingen die volgens Bas en Nicolette absoluut niet mogen ontbreken op vakantie? Daar hoeven ze niet lang over na te denken. "Eten en drinken natuurlijk, dat is voor ons heel erg belangrijk", zegt Bas binnen een milliseconde. Ook een plek waar je lekker kunt wandelen is volgens Nicolette een echte must. Tot slot is het allerbelangrijkst dat de kinderen genieten, zo zeggen de parents. "Ik heb wel ontdekt dat alles wat de kinderen leuk vinden voor ons ook te gek is. Want als die genieten, dan geniet je als ouders ook zo verschrikkelijk." Enne, een lekker weertje? "Het gekke is dat wij niet zo gevoelig zijn voor het weer, dat hebben wij nu ook wel gemerkt", vertelt Bas. "We hebben met regenjassen aan lopen banjeren, en dan hebben we het minstens zo leuk als met het zonnetje."

Waar het volgens Bas en Nicolette écht om draait, is om tijd door te brengen met elkaar en met hun kinderen. "Normaal heb je allemaal je eigen ding in het weekend. De een gaat sporten, de ander gaat het huis opruimen en nog een wasje draaien. Maar soms is het goed om dat wasje even te laten liggen, een weekendje niet te sporten en gewoon op avontuur te gaan", vertelt Bas. "Ja, dat vond ik echt rijkdom. Lekker als gezin even weg, in een andere setting en voor iedereen iets nieuws. Dan kijk je met elkaar echt zo je ogen uit."

Bas en Nicolette balen dan ook stiekem wel een beetje dat de ontdekkingsreis door Nederland er nu op zit. "We hebben dit ervaren als de leukste tijd van ons leven om even met de kinderen zoveel quality time te hebben", laat Bas weten. "Het kan dan ook niet anders dan dat we het nog een keer doen."

Nederland heeft Alles

Benieuwd geworden naar Nederland heeft Alles? Het vakantieboek van Bas en Nicolette is vanaf donderdag 8 juli te verkrijgen via www.bassmit.nl en www.nederlandheeftalles.nl en alle boekhandels. Meer info op de Instagram pagina @nederlandheeftalles.

Misschien ook voor jou:
Nicolette en Bas: 'Wij zijn niet bezig met beach bodies'
Showbizz
  • BrunoPress