Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Fred van Leer reageert op overval: 'Iedereen was in rep en roer'

De tv-stylist vertelt wat er is gebeurd tijdens de overval.

Fred van Leer

Het is een ongekend lastige periode voor Fred van Leer. Na zijn ziekenhuisopname begin november leek hij weer op te krabbelen, tot er woensdagochtend een poging werd gedaan hem te overvallen bij zijn eigen woning. In RTL Boulevard reageert hij op de heftige gebeurtenis. “Ik heb weleens betere woensdagen gehad, kan ik je vertellen."

Onderbuikgevoel

Rond 7.45 uur werd er aangebeld door twee mannen in PostNL-outfits. In principe niets raars, zegt Fred. Toch had hij er een raar gevoel bij. “Ik krijg de afgelopen weken heel veel pakketjes vanwege de situatie. Heel lief, maar het klopte aan alles niet. Ik stond op het punt om naar Say Yes To The Dress te gaan voor opnames”, vertelt de tv-stylist.

“Ik was gedoucht, aangekleed. De chauffeur stond voor de deur met de auto. En ik kijk op mijn camera’s – er hangen iets van tien camera’s – wie er voor de deur staat. Er staat een man met een pet, lang donker haar en een PostNL-pak aan.”

‘Dit klopt niet’

Ondanks zijn onderbuikgevoel, doet Fred toch de deur open voor de ‘bezorger’. Waarop deze zegt dat hij een pakketje heeft voor de stylist en hij de trap omhoog loopt. “Maar die gasten lopen nooit naar boven. Die zetten het beneden, vooral in coronatijd. Dus hij loopt naar boven en halverwege de trap denk ik: ‘Nee, nee, dit klopt niet.'”

Vervolgens valt Fred iets opvallends op. “Ik zie dat hij een pruik op heeft. Dat zie ik, omdat ik daar verstand van heb omdat ik de laatste tijd ook veel pruiken op heb gehad. Dit was een heel lelijke zwarte, synthetische”, vertelt hij.

Vechten

“Eigenlijk in een split second dacht ik: het is bevriezen, vechten of bevrienden”, gaat de presentator verder. “Het was vechten. Ik heb hem zo’n harde klap gegeven. Dus hij is naar beneden van een heel lange trap gedonderd. Toen kwam de ander eraan, die heeft mij onder schot gehouden.” Vervolgens werd Fred bedreigd met het vuurwapen. “Hij zei: ‘Ik schiet je dood.’ Nou, dan is het de dood of de gladiolen. Dus ik heb gevochten, getrapt voor mijn leven. Toen konden ze niets doen.”

Toen Fred de twee overvallers nog een keer een harde trap gaf, vielen ze met zijn tweeën van de trap. “Uiteindelijk lag ik ook beneden. De deur ging open. Iedereen was in rep en roer. Het is half acht, kindjes worden naar school gebracht, het is bizar.” Vervolgens zijn de overvallers weggerend. “Mijn chauffeur, die ook mijn beveiliger is, is erachteraan gerend en is ook bedreigd. Maar die jongens zijn weggelopen, die hebben pijn."

Gekneusde rib

Hoewel de politie en media anders meldden, heeft Fred zelf geen klappen gekregen, zegt hij. Wel heeft hij vanochtend meteen pijnstillers gekregen, omdat hij pijn had in zijn rug. “Ik ben naar het ziekenhuis gegaan ter controle. Ze hebben longfoto’s gemaakt, alles. Ik heb wel een gekneusde rib. Ja, dat duurt heel lang. Maar niks is gebroken.”

Ondanks de gekneusde rib en de ongetwijfeld harde mentale klap, blijft de stylist sterk. “Ik ben strijdbaar, ik ben sterk. Dit maakt me nog sterker”, vertelt hij. “Het is heel heftig. Je gaat in een soort overlevingsmodus. Maar ik heb de beste mensen om me heen. De allerbeste vrienden en de allerfijnste manager. Mensen hoeven zich geen zorgen te maken. Tuurlijk krijg ik even een terugklap. Maar ik voel me gesterkt. De helft kan ik niet eens vertellen van wat er in mijn leven is gebeurd. Ik heb voor hetere vuren gestaan.”

Zoektocht politie

Op zijn Instagram deelde Fred nog een belangrijke boodschap voor overvallers: “Voor alle mensen die nog denken: ‘Er is iets te halen…’ Lieve mensen, als je met een heel groot schilderij de deur uit wil lopen, dan mag het. Maar de trap is hoog hè?”

De politie heeft de twee overvallers nog niet opgepakt. Wel hebben agenten een vuurwapen in beslag genomen dat mogelijk is gebruikt bij de mislukte overval op de tv-stylist. Ook werd een paar deuren verderop een scooter en een petje gevonden, die ook worden onderzocht op sporen.

Misschien ook voor jou:
Geëmotioneerde Fred van Leer over heftige periode: ‘Ik ben een vechter, ik moet door’
Showbizz
  • Tips en Weetjes
  • BrunoPress