Danie Bles: een modefamilie

In mijn blog van deze week geen update over wat ik onlangs heb gedaan, maar over waar ik vandaan kom. Regelmatig hoor ik...

In mijn blog van deze week geen update over wat ik onlangs heb gedaan, maar over waar ik vandaan kom. Regelmatig hoor ik namelijk van mensen dat ze denken dat ik mijn carrière te danken heb aan mijn familie. Veel mensen dat alles mij maar is aan komen waaien en dat mijn vader (Jos Bles) van alles voor me heeft geregeld, maar niets is minder waar.

Dat ik uit een modefamilie kom, is uiteraard een vaststaand feit. Mijn moeder heeft jarenlang haar eigen modegroothandel gehad en ontwierp lange tijd zelfs volledige collecties. Ze was altijd erg goed in het voorspellen van trends en is absoluut een creatief persoon (ook haar vader werkte in de textiel). Mijn vader heeft altijd zijn eigen agentschap gehad met zo’n twintig verschillende modemerken (zijn vader was tevens werkzaam in de confectie).

Toch hebben mijn ouders mij nooit gepusht in de mode te gaan werken. Wel heb ik altijd het voorbeeld van hard werkende ouders gehad. Bij ons heeft iedereen namelijk altijd hard gewerkt.

Mijn vader, Jos Bles, met Leontine Borsato

Dat ik de modekant op ging, was dus niet zo vanzelfsprekend. Ik wilde in eerste instantie dan ook visagiste worden, maar heb later toch voor styling gekozen. Daarbij heeft niemand me bij de hand genomen. Ik heb zelf bedrijven benaderd, contacten gelegd, gesprekken gevoerd en ben zelf mee gaan lopen in verschillende bedrijven.

Daarbij werkte het feit dat Jos Bles mijn vader is eerder in mijn nadeel dan in mijn voordeel. Bovendien, iemand kan jou wel voorstellen aan een belangrijk persoon van een bepaald bedrijf, maar daarna moet je jezelf toch echt kunnen bewijzen.

Ik kan oprecht zeggen dat ik altijd alles op eigen houtje heb gedaan. Het enige moment waarop ik mijn moeder ooit om hulp heb gevraagd, was toen ik moest werken bij een concert van de Stones. Ik heb mijn moeder toen in paniek opgebeld om te vragen wie nou eigenlijk wie was, want ik kende de namen van de bandleden niet.

Nikkie Plessen, ik en mijn zus Chantal Bles

De keuze om styliste te worden heb ik weliswaar zelf gemaakt, ik denk toch dat het gevoel voor mode bij ons in de familie wel genetisch bepaald is. Daar hebben mijn ouders dus niets voor hoeven doen, maar daar ben ik mee geboren. Al vanaf mijn zesde vroeg ik alleen maar kleding voor mijn verjaardag. Ik weet ook nog goed dat ik een jurkje van Pepperino kreeg dat ik wekenlang naast mijn bed op de grond liet liggen, zodat ik er maar zo vaak mogelijk naar kan kijken. Ook ging ik altijd het liefst met mijn moeder winkelen voor nieuwe kleren. Mode zit wat dat betreft wel in onze genen.  Ook mijn zus (25) is styliste en mijn broertje (23) loopt momenteel stage bij een denimbedrijf in het buitenland.

Wat voor mij het allerbelangrijkste is, is dat mijn ouders (maar ook mijn vriend) me altijd op een positieve manier gestimuleerd hebben in mijn werk. Dat geeft je de kracht om door te gaan en ook steeds beter te worden in je werk.

Voor wie volgende week naar de Amsterdam Fashion Week gaat, alvast veel plezier!

Tot over twee weken!

x Danie

Ps. Editie 7 van mijn online magazine, ByDanie, is uit en staat weer vol handige tips.
Bekijk het magazine hier.

Laatste nieuws