7 Redenen om quinoa te eten

Quinoa (uitgesproken als Kien-wa) is in snel tempo uitgegroeid tot één van de meest populaire superfood ter wereld. Quin...

Lees ook

Quinoa (uitgesproken als Kien-wa) is in snel tempo uitgegroeid tot één van de meest populaire superfood ter wereld. Quinoa is een graangewas dat wordt verbouwd vanwege de eetbare zaden, technisch gezien is het niet echt een graan – maar een zaadje. Vroeger was dit voor de Inca’s een heel belangrijk gewas. Zij noemden het de ‘moeder van alle granen’ en werd door hun als heilig beschouwd. Het wordt in Zuid-Amerika al duizenden jaren gegeten, maar sinds een paar jaar is het trendy en bereikte het de ‘superfood-status’. Tegenwoordig is quinoa, en producten die daaruit voortkomen, bijna overal te koop in biologische – en gezondheidswinkels. Maar wat maakt dit superfood zo super? Wij zetten zeven redenen op een rij. Lees mee.

 

Superfood

 

1. Snelle kooktijd
Een grote reden waarom quinoa zo hot is, is omdat het makkelijk te bereiden is. In de oude dagen  werd quinoa verkocht in bulken en moest het heel vaak gespoeld worden om van de bittere zeepstoffen af te komen. Nu wordt quinoa vooraf gespoeld verkocht, en is de kooktijd slechts vijftien minuten. Dit superfood is een geweldige vervanger voor witte rijst. Hoewel mensen snel geneigd zijn om bruine rijst als alternatief te kiezen, is van bruine rijst een veel voorkomende klacht dat het veel langer duurt om te koken.

2. Gluten-vrij
Quinoa is van nature gluten-vrij en door dit te gebruiken in plaats van typische glutenvrije ingrediënten, worden de antioxidanten en voedingswaarden van een glutenvrij dieet verhogen.

3. Bevat alle aminozuren
Quinoa is een natuurlijke bron van eiwitten. Deze eiwitten bevatten alle acht aminozuren die je lichaam nodig heeft om op z’n best te functioneren. Er zijn in de winkel supplementen te koop die ervoor zorgen dat je al deze aminozuren binnenkrijgt, óf je kunt beginnen met het eten van quinoa om ze vanuit een natuurlijke bron binnen te krijgen. 

4. Zit boordevol magnesium
Magnesium wordt niet zoveel onder de aandacht gebracht als andere vitaminen en mineralen, maar het is nog steeds een belangrijk mineraal dat je lichaam nodig heeft om hart-en vaatziekten te voorkomen. Daarnaast helpt het mee om je bloeddruk in evenwicht te houden en helpt het tegen diabetes. Je krijgt al een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan magnesium binnen van een volledige portie quinoa. 

5. Draagt bij aan gewichtsverlies
Quinoa bevat maar weinig calorieën en is zeer rijk aan eiwitten waardoor je al snel een verzadigd en vol gevoel krijgt. Hierdoor eet je minder en zullen ook de momenten dat je ‘lekkere trek’ hebt minder vaak voorkomen.

6. Rijk aan ijzer
IJzer houdt onder andere de rode bloedcellen gezond en vervoert zuurstof in je lichaam. Het verbetert de hersenfunctie, reguleert de lichaamstemperatuur en verhoogd energie.

7. Quinoa heeft een lage glycemische index
Dit houdt in dat de koolhydraten die in quinoa zitten, langzaam worden afgebroken, ofwel het suikerbestanddeel die zitten in de koolhydraten worden langzaam afgegeven aan de bloedbaan.  Op deze manier zijn er minder schommelingen in de de bloedsuikerspiegel. Voeding die een lage glycemische index hebben, zijn  beter voor de gezondheid, geven langdurige energie, en zorgen voor minder aanmaak van lichaamsvet.

Beeld: Sanoma beeldbank

Laatste nieuws

Zie ook