Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

In de Spotlights: Sheila de Vries

RIJSWIJK (ANP) - Ze maakte maandag bekend na 35 jaar te stoppen met haar winkel in Amsterdam en met het geven van coutur...

In de Spotlights: Sheila de Vries

RIJSWIJK (ANP) - Ze maakte maandag bekend na 35 jaar te stoppen met haar winkel in Amsterdam en met het geven van coutureshows. Daarom deze week in de Spotlights: Sheila de Vries. De succesvolle Nederlandse modeontwerpster is aan verandering toe en slaat een nieuwe richting in.

Een van haar nieuwe initiatieven is het geven van masterclasses op de modeacademie in Istanbul. ‘Ik ga mijn energie en expertise op modegebied voortaan gebruiken om nieuwe uitdagingen aan te gaan en meer vrijheid te creëren’, beargumenteert De Vries haar keuze.

‘Het is geen gemakkelijk besluit’, zo vertelt ze. ‘Het koopgedrag van de consument is veranderd. Er zijn enorme winkelketens met lage prijzen bijgekomen. Internet heeft een enorme impact op het koopgedrag. En in deze tijd reizen en shoppen mensen overal in de wereld. Er is veel in de modewereld veranderd en ik verander mee.'

De ontwerpster opende in 1978 een atelier annex winkel in de Amsterdamse Jordaan. Daarna verhuisde de winkel naar de chique Cornelis Schuytstaat in Oud-Zuid.

Ze verwierf faam doordat ze talrijke bekende vrouwen uit de televisie- en theaterwereld kleedde, onder wie sterren van wereldformaat als Jane Fonda, Barbara Sinatra en vele Amerikaanse soapsterren uit de jaren tachtig.

Toentertijd was De Vries veel in Noord-Amerika actief. Ze had er zelfs haar eigen televisieshow op een homeshoppingzender. Ook leverde ze collecties aan de bekende warenhuisketens Saks Fifth Avenue en Neiman Marcus. Verder liepen vrouwen als presentatrice Linda de Mol en cabaretière, actrice en schrijfster Funda Müjde in een trouwjurk van De Vries.

De Vries ontwierp niet alleen voor celebrities. Zo dook ze achter de ontwerptafel voor Nationale Vereniging de Zonnebloem. Aan De Telegraaf liet ze bovendien weten dat ze het meest genoot als ze op straat vrouwen in haar creaties zag lopen.

Sinds 2003 ontwerpt ze voor koningin Beatrix, wat ze de kroon op haar carrière noemt. Dat blijft ze voortzetten.