Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Nieuwe film over Beleg van Haarlem in 1572

Het Beleg van Haarlem (1572-1573) wordt verfilmd. De film heet Kenau en heeft als hoofdpersoon Kenau Simonsdochter Hasse...

Nieuwe film over Beleg van Haarlem in 1572

Het Beleg van Haarlem (1572-1573) wordt verfilmd. De film heet Kenau en heeft als hoofdpersoon Kenau Simonsdochter Hasselaer, een scheepsbouwster die Haarlem fel verdedigde tegen de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Dat zei regisseur Maarten Treurniet (De Heineken Ontvoering) woensdag in Amsterdam.

'Het wordt een spectaculaire film, met veel gevechten en speciale effecten', aldus Treurniet. 'We gaan waarschijnlijk filmen in Roemenië, Bulgarije of Letland. Daar heb je nog van die mooie oude straatjes.' De film draait naar verwachting eind 2013 in de bioscoop. Het script is inmiddels voltooid en eind 2012 beginnen de opnames.

Kenau is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van de belegering. Kenau weet aan het hoofd van een vrouwenleger de stad zo lang uit handen te houden van de Spaanse landvoogd Alva, dat Willem van Oranje erin slaagt de Spanjaarden te verdrijven. De heldin is gedreven door verdriet en haat vanwege de executie van haar jongste dochter. Maar omdat ze haar angst en pijn verbergt achter een masker van onverschilligheid, dreigt ze haar overgebleven dochter ook te verliezen.

'We hebben 1,8 miljoen euro subsidie gekregen van Telescoop', licht Treurniet een deel van de financiering van de film toe. Telescoop is een project van onder meer de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het Nederlands Filmfonds.