Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Interview: Elle en Sanne over de donorweek

Elle van Rijn en Sanne Vogel geven hun mening over donors. Vandaag is de jaarlijkse donorweek weer van start gegaan. Het...

Interview: Elle en Sanne over de donorweek

Elle van Rijn en Sanne Vogel geven hun mening over donors.

Vandaag is de jaarlijkse donorweek weer van start gegaan. Het doel van de donorweek is om zoveel mogelijk mensen over de streep te trekken om zich te laten registreren als orgaandonor. In Nederland staan 3,1 miljoen mensen registreerd, maar dat is lang niet genoeg.

Bekende Nederlanders nemen vandaag plaats in een onlinepanel op de redactie van Nu.nl. Vrouwonline sprak met actrice en schrijfster Elle van Rijn en actrice Sanne Vogel en vroeg naar hun mening over de donorweek.

Elle van Rijn

Ben je zelf donor?“Nou, ik heb me vanmorgen geregistreerd. Ik was altijd een van die mensen die dat altijd voor zich uit bleef schuiven. Ik vond de donoractie daarom een goede aanleiding om me in te schrijven en ik hoop dat meer mensen dat vinden.”

Ken je persoonlijk iemand met een donororgaan?“Nee, ik ken persoonlijk niemand. Ik heb wel een boek geschreven over hetzelfde onderwerp, namelijk een harttransplantatie. Het heeft me altijd gefascineerd, want stel je eens voor dat je jouw hart kan laten doorkloppen in de borstkas van iemand anders. Dat is wel bijzonder.”

Waarom doe je mee aan deze actie?“Als zij me niet gebeld hadden, dan had ik me nu nog niet geregistreerd. Nu ik dat wel heb gedaan, wil ik andere mensen ook overhalen.”

Wie heb je overtuigd?“Nada van Nie en Marion Pauw heb ik kunnen overtuigen en een aantal anderen waren al overtuigd of zouden er over na gaan denken. Net zoals Bridget Maasland, die het nog steeds eng vindt, maar ze gaat er nu toch over nadenken.”

Ga je naast de donorweek nog andere acties ondernemen?“Ik zal mijn best doen om andere mensen ook te overtuigen, maar uiteindelijk vind ik dat mensen zelf moeten beslissen. Registreer je in ieder geval, want nee is ook een antwoord.”

Waarom moet iemand donor worden?“Ik vind dat je donor moet worden, omdat je zelf ook gered wil worden als je iets overkomt.”

Sanne en Elle op de redactie van Nu.nl.

Sanne Vogel

Ben je zelf donor? “Ja, nu ongeveer twee maanden. Ik heb al een keer eerder een poging gedaan, maar ik ben heel slecht met het invullen van papieren. Maar toen ik werd gevraagd voor de donorweek heb ik het meteen gedaan en het was zo gebeurd. Ik stel nu nog niet alles beschikbaar, maar ik wil dit wel gaan doen omdat ik er nu wat meer informatie over heb. Zo dacht ik dat bij het beschikbaar stellen van je hoornvlies je hele oog eruit moest, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn.”

Ken je persoonlijk iemand met een donororgaan?“Ik heb iemand leren kennen die heel ziek was en op de wachtlijst stond voor een orgaan. Dankzij haar donor is ze nu weer helemaal beter. Haar zus zit nu in hetzelfde schuitje, zij heeft namelijk dezelfde erfelijke ziekte en wacht nu op een donor.”

Heeft dit invloed gehad op jouw keuze om donor te worden?“Het heeft geen invloed gehad op mijn keuze want ik wist al dat ik het wilde, maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik het niet meer uitstelde. Want wat als ik zou verongelukken? Dan zou alles worden weggegooid terwijl er wellicht levens mee gered kunnen worden.”

Heb je tot nu toe goede resultaten behaald?“Ja zeker, in het eerste uurtje hadden we al meer dan 400 mensen die donor willen worden en dat is meer dan het aantal dat vorig jaar in het eerste uur was behaald tijdens dezelfde actie.”

Waarom moet iemand donor worden?“Als je dood bent heb je niets meer aan je ingewanden, dus stel ze beschikbaar want er kunnen levens mee gered worden.”

Wil je meer informatie? Kijk dan op Jaofnee.nl. Of vul hier het donorformulier in.

Foto’s: Nu.nl