Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Filmsterren verzamelen zich weer in Venetië

VENETIË (ANP) - Filmsterren als George Clooney, Kate Winslet, Jodie Foster en Colin Firth reizen de komende dagen naar V...

Filmsterren verzamelen zich weer in Venetië

VENETIË (ANP) - Filmsterren als George Clooney, Kate Winslet, Jodie Foster en Colin Firth reizen de komende dagen naar Venetië voor het 68e internationale filmfestival. Met spanning wacht de organisatie af of ook de Poolse-Franse acteur en regisseur Roman Polanski komt.

Zijn film Carnage, over twee echtparen die een al jaren voortslepende vete met elkaar uitvechten, behoort tot de 22 films die strijden om de Gouden Leeuw, de prijs voor de beste film.

Polanski werkte aan de film, terwijl hij in Zwitserland onder huisarrest stond. Hij was daar in september 2009 op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten opgepakt, omdat hij in 1977 seks zou hebben gehad met een 13-jarig meisje. Juli vorig jaar werd het huisarrest opgeheven. In Carnage zijn onder anderen Kate Winslet en Jodie Foster te zien.

Het festival, het oudste van de grote drie Europese filmfestivals (Berlijn, Cannes en Venetië), begint woensdag. De openingsfilm is dit jaar The Ides of March van George Clooney, waarin de Amerikaan ook een hoofdrol heeft. Het is een van de vijf Amerikaanse films die naar de Gouden Leeuw meedingen. Op zaterdag 10 september wordt bekend welke film is uitverkoren door de jury onder leiding van de Amerikaanse regisseur en producent Darren Aronofsky, bekend van de balletfilm Black Swan.

Ook de Europese cinema is in de competitie om de Gouden Leeuw goed vertegenwoordigd, maar Nederland ontbreekt. De Britse Andrea Arnold heeft zich in navolging van onder anderen William Wyler (1939) gewaagd aan de verfilming van de 19e-eeuwse roman Wuthering Heights van Emily Brontë. De Italiaanse Cristina Comencinci presenteert Quando la notte en de Rus Aleksandr Sokoerov pakt maar weer eens het Faustthema op. Uit China komt de film Taojie (A simple life) van de Hongkongse regisseur en actrice Ann Hui.

Eerder was al bekendgemaakt dat de Gouden Leeuw voor een geheel oeuvre naar de Italiaan Marco Bellocchio gaat. Hij maakte onder meer Pugni in tasca (1965) en L'ora di religione (2002), over een atheïst die tot zijn verbijstering verneemt dat de paus zijn moeder heilig wil verklaren.

Met de komst van zoveel beroemdheden wordt het afscheid van artistiek directeur Marco Müller luister bijgezet. Het is zijn achtste en laatste festival. Eind dit jaar treedt de Italiaan af. Hij was van 1989 tot en met 1991 directeur van het filmfestival van Rotterdam.