Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Kerst met... Birgit Schuurman

Vrouwonline laat diverse BN’ers aan het woord over kerst. Deze keer: Birgit Schuurman! Birgit Schuurman is een enorme du...

Kerst met... Birgit Schuurman

Vrouwonline laat diverse BN’ers aan het woord over kerst. Deze keer: Birgit Schuurman!

Birgit Schuurman is een enorme duizendpoot. Na een muziekcarrière en rollen in diverse theaterproducties, heeft ze een eigen liedjesprogramma gemaakt en speelt ze met zus Katja in de nieuwste Nederlandse film Black Out. Daarnaast is ze gelukkig getrouwd met Arne Toonen en moeder van 2-jarige zoon Chico. Wij spraken met haar over Kerst, Oud & Nieuw, haar herinneringen en plannen.

Kerst(herinneringen)“Kerst is voor mij het moment bij uitstek om in alle rust met mijn familie samen te zijn. Het is een ongeschreven regel dat je niet toch even wat later komt omdat er nog gewerkt moest worden, iedereen is er gewoon. En eten hoort er natuurlijk bij, heel veel eten. En lekker drinken, kerstfilms kijken, muziek aan, bij de open haard zitten, kadootjes… Het is iets waar ik erg naar uit kijk, ik vind het heel fijn.

Ik ben niet gelovig opgevoed, dus Kerst is voor ons alleen een feest waarbij we het leven en de liefde vieren. Wel kennen we het verhaal van Scrooge door en door, elk jaar moeten we die eigenlijk wel een keer zien. De laatste jaren vind ik vooral de variant van de Muppets erg leuk.

Vroeger vierden we eigenlijk altijd Sinterklaas met kadootjes, maar later verschoof dat naar Kerst. Als we bij opa en oma aten, had mijn oma altijd steevast hetzelfde menu: vooraf een pasteitje met champignon- of kippenragout, daarna aardappeltjes met een sappige varkensrollade, sla met ei en een schaal stoofpeertjes, met Vienetta-ijs toe. Ik heb nu geen opa’s en oma’s meer, dus de herinneringen aan Kerst met hen zijn me erg dierbaar.

Ik heb geen kerstboom in huis, maar dat komt meer omdat ik twee katten heb. Volgens mij zou ik anders midden in de nacht wakker worden omdat die boom omver ligt doordat de katten erin zijn gesprongen. Dat is me namelijk een paar jaar geleden al overkomen."

Kerst dit jaar"Op 1e kerstdag gaan we naar familie van mijn man en 2e kerstdag naar die van mij. We hebben het eten een beetje verdeeld. Iedereen maakt wat, zodat niet één iemand zich de hele dag in het zweet staat te werken in de keuken. Ik hou zelf erg van koken. Beide dagen ga ik me ontfermen over het voor- of middengerecht. Ik denk dat ik een keer een lichte pompoen-wortel-gembersoep ga maken, want de andere gerechten die worden gekookt zijn vrij zwaar. De andere dag wordt het denk ik iets met garnalen in wodka en peper. Ik kan het niet te pittig maken, want vooral bij de familie van mijn man zijn ze daar niet zo van.

We doen wel aan kadootjes, maar dan gewoon een kleinigheidje voor iedereen. Ik had echt geen idee wat ik moest vragen, ik vind mezelf een heel erg verwend mens dat al zo veel heeft. Mijn tante wilde toch echt iets weten, dus heb ik gezegd dat ik alles van Rituals lekker vind. Daar ben ik altijd blij mee, vooral die Zen-lijn. Daar word ik gewoon gelukkig van.

Oud & Nieuw vieren we thuis met een paar mensen, wat vrienden en familie. Mijn man is net klaar met de opnames van Black Out, de film waar ik met mijn zus Katja ook een rolletje in speel. Daar is hij zo druk mee bezig, dat grote feesten waarbij je dagen erna nog van het padje bent, er even niet in zitten. Sowieso is dat lastig met een kindje. Twee weken later is hij jarig en echt klaar met de film, die gaat namelijk 23 januari in première, dus we vieren dan wel een feestje."

Terugkijken op 2011"Mijn hoogtepunt van 2011 is dat ik met mijn eigen liedjesprogramma Het Grote Verlangen het theater in ben gegaan. Eind 2010 bedacht ik me dat ik dat echt wilde. Dat de tijd rijp was om, na mijn muziekcarrière en de theaterproducties waar ik een rol in had, voor het eerst zelf het theater in te gaan. Die droom heb ik nagejaagd: ik stond bij de première in een bijna uitverkochte Kleine Komedie en heb fantastische recensies gekregen. Het was en is zo’n geweldig gevoel om iets wat je helemaal zelf vanuit een droom hebt gecreëerd, waarheid te zien worden. En in 2012 gaan we daar ook nog eens mee verder.

Daarnaast is het natuurlijk ook te gek dat ik samen met mijn zus in een film mocht spelen. Er wordt (begrijpelijk) veel aandacht aan ons besteed, omdat we voor het eerst samen spelen en Black Out ook nog eens door mijn man gemaakt wordt, maar we hebben niet de hoofdrollen hoor. Wel hele leuke bijrollen. Vanaf 26 januari is ie voor het grote publiek te zien."

Wat brengt 2012"In april/mei ga ik een reprise doen van het stuk High Heels, waarvan de cast gedeeltelijk vernieuwd is. Verder lopen er nog dingen waar ik castings voor hebt gedaan, maar waar ik nog niets van weet. Maar zo zit mijn werk vaak in elkaar. Dat is zowel spannend als soms moeilijk, als je dingen wil plannen. Het hoort erbij, het heeft ook zeker z’n charmes.

Op m’n ijskast heb ik nog een lijstje met goede voornemens hangen van een paar jaar geleden. Daarvan zijn er absoluut wel een paar uitgekomen, zoals mijn eigen liedjesprogramma. Bovenaan staat nog altijd ‘nu eindelijk eens gitaar en piano leren spelen’, maar dat schiet er toch steeds weer bij in. Goede voornemens verzanden toch vaak in het niets… het gaat om goede acties.”