Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

3FM-dj's zijn 'uitgehongerd en euforisch'

LEIDEN - De dj's van 3FM in het Glazen Huis zijn vrijdagmiddag na 5 dagen non-stop radio maken doodop en uitgehongerd. M...

3FM-dj's zijn 'uitgehongerd en euforisch'

LEIDEN - De dj's van 3FM in het Glazen Huis zijn vrijdagmiddag na 5 dagen non-stop radio maken doodop en uitgehongerd. Maar de mannen krijgen zo veel energie van de duizenden mensen die dag en nacht voor de mobiele studio in Leiden staan, dat ze beste nog wel een paar dagen door kunnen.

'We zitten echt in een emotionele achtbaan', vertelt Gerard Ekdom. 'Ik ben helemaal naar de klote, maar de kleinste dingen kunnen me zielsgelukkig maken. Donderdag stond hier een klein jochie voor het huis met 2 euro. Hij was zó aandoenlijk. Voor ik het wist liepen de tranen over m'n wangen. Wat de fuck gebeurt mij nou?!' Hoe dun de grens is na 5 dagen niet eten en amper slapen, bewees Gerard later die avond. 'Timur kieperde een vaas met weken oud water over me heen en ik werd ineens kotsmisselijk. Moest echt even met m'n kop onder de douche en ben nog zeker 1,5 uur beroerd geweest.' Het vasten maakt dat de dj's extra gevoelig zijn voor geur. Gerard: 'Ik kan aan iemand ruiken wat hij drie dagen geleden heeft gegeten.'

Ook Glazen Huis-groentje Timur Perlin zit er behoorlijk doorheen, maar blijft dankzij het publiek en de muziek op de been. 'Ik lag vannacht in bed, maar kon niet slapen omdat ik Gerard de ene na de andere vette plaat hoorde draaien. Het is raar om te merken hoe je kunt opleven van een goed nummer.’ Het niet mogen eten houdt de dj meer bezig dan hij had verwacht. 'Ik dacht dat ik 's nachts vooral zou dromen van seks, maar het gaat alleen maar over eten. Als man vergeet je dat wel eens, maar kennelijk is voedsel toch je eerste levensbehoefte.' Ondertussen showt Timur dat zijn broek inmiddels bijna van zijn heupen zakt. Gerard doet aan wat hij zelf noemt ‘geestelijk eten’. 'Ik vraag aan iedereen wat ze hebben gegeten. Heerlijk om mensen daar alleen al over te horen praten.’

Al met al valt het leven in het Glazen Huis Timur alles mee. 'Vooraf zag ik er best tegenop. Maar het is zo’n prachtige ervaring. Al die mensen voor het huis worden je beste vrienden en ook met de collega’s krijg je een band die nooit meer stuk gaat. Zelfs de woordgrapjes van Gerard blijven leuk.’ Ervaringsdeskundigen Gerard Ekdom en Coen Swijnenberg gaven Timur vooraf één tip: geniet! Het duurde even voor dat hem dat lukte. 'Vannacht in bed realiseerde ik me ineens dat ik op de top zat. Vanaf nu wordt het alleen maar makkelijker, nu kan ik gaan genieten. En daarvan kreeg ik zo’n enorme smile op mijn gezicht, die er niet meer van af wil.’

Als de mannen er even helemaal doorheen zitten, hopen ze op een goede plaat waar ze even keihard op kunnen dansen of gaan ze bij de brievenbus staan om te kletsen met de mensen die geld komen brengen. Gerard: 'Het publiek is zó trouw en de verhalen zó hartverwarmend.’ De bedragen die mensen voor het Rode Kruis inzamelen brengen de dj’s af en toe aan het duizelen. Timur: 'Maandag was ik nog diep onder de indruk van een cheque van duizend euro, maar nu komen mensen aanzetten met bedragen van tienduizenden euro’s.’

Zaterdagavond rond 21.35 uur mogen de dj’s het Glazen Huis verlaten. Gerard kan niet wachten tot het zo ver is, maar vindt het ook jammer dat de actie daarmee voorbij is. 'Ik wil nóg meer geld ophalen.’ De dj kijkt uit naar het weerzien met zijn vrouw, die zaterdagavond voor hem klaarstaat met een appel. 'Ik geef mijn meisje een kus, neem een hap van die appel, maar het meest verheug ik me op de bekendmaking van het eindbedrag.’ Timur kan niet wachten tot het na 6 dagen Glazen Huis weer eens helemaal stil is om hem heen. 'Het is eigenlijk heel raar voor een dj om te zeggen, maar ik verheug me op stilte. Ik kan me niet herinneren dat ik daar eerder zo naar heb verlangd.’

Ook kan hij niet wachten tot hij een hap kan nemen van een dikke plak kerststol. Helaas voor Timur kan hij daar volgens Gerard beter nog even mee wachten. 'Dat trekt je maag echt niet. Je moet beginnen met kippenbouillon en soepstengels. Op Tweede Kerstdag mag je aan de stol.’