Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Tien jaar Willem-Alexander & Máxima

De hoogtepunten uit het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Op 02-02-02 gaven Willem-Alexander & Máxi...

Tien jaar Willem-Alexander & Máxima

De hoogtepunten uit het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Op 02-02-02 gaven Willem-Alexander & Máxima elkaar het jawoord. Vandaag is dat alweer precies tien jaar geleden! Herinner jij je het huwelijk ook nog als de dag van gisteren? Iedereen was in rep en roer over de jurk, de balkonkus en de traan!

De verlovingOp 30 maart 2001 maken koningin Beatrix en prins Claus het nieuws bekend aan het Nederlandse volk. Hun zoon Willem-Alexander en Máxima gaan trouwen! Eindelijk hoeft het verliefde stel niet meer geheimzinnig over hun relatie te doen. Máxima vertelt dan ook hoe blij ze is dat ze eindelijk met Willem-Alexander in het openbaar kan verschijnen. Ook Willem-Alexander is gelukkig dat hij zijn liefde voor Máxima niet langer meer onder stoelen of banken hoeft te steken. De prins vroeg zijn prinses ten huwelijk op 19 januari 2001.

VoorstellenOp de avond dat onze koningin het grote nieuws bekendmaakt, stelt het paar zich tevens voor aan de pers en het volk. Tijdens de persbijeenkomst worden er kritische vragen gesteld, ook over het verleden van de vader van Máxima. Ze vertelt dat haar vader bereid is om niet aanwezig te zijn bij haar huwelijk. Ondertussen heeft zich voor het paleis al een enorme menigte verzameld. Het stel wordt warm ontvangen door het Nederlandse volk. Iedereen wacht op de eerste openbare zoen, maar Máxima en Willem-Alexander houden zich in.

Het huwelijk - 02-02-02Bibberen we vandaag van de ijzige kou, op 2 februari 2002 is het beter weer! Een blauwe lucht, een lekker zonnetje en 15 graden zorgen voor een heerlijke dag. Ondanks dit mooie weer, zitten we op deze zaterdag massaal voor de tv om de huwelijksceremonie van het koninklijk paar live te kunnen zien. In de Grote Zaal van de Beurs van Berlage wordt het huwelijk gesloten door Job Cohen, dan burgemeester van Amsterdam. In de Nieuwe Kerk wordt het huwelijk gezegend door dominee Carel ter Linden.

De jurkHoe zal de jurk eruit zien? Dat was een van de meest gestelde vragen in de weken voor het huwelijk. Op de trouwdag draagt Máxima een roomwitte, klassieke bruidsjurk met lange mouwen en een opstaande boothals, ontworpen door Valentino.

De huwelijksreisGeen tropische bestemming voor het koninklijk paar. Willem-Alexander en Máxima gaan naar de sneeuw. Ze verblijven in het Zwitserse plaatsje Sankt-Moritz, in de villa van de overleden Freddy Heineken.

Geboorte Amalia, Alexia en ArianeOp 7 december 2003 krijgen Willem-Alexander en Máxima hun eerste dochtertje, prinses Amalia. Anderhalf jaar later, op 26 juni 2005 wordt het zusje van Amalia geboren, prinses Alexia. Weer twee jaar later volgt een derde dochter voor Willem-Alexander en Máxima, prinses Ariane.

Troonopvolging?De kans dat Prins Willem-Alexander binnenkort de troon overneemt van zijn moeder koningin Beatrix wordt steeds groter. Onze koningin zit dit jaar bijna 32 jaar op de troon, dat is net zo lang als haar moeder. Met haar 74 jaar is Beatrix het oudst regerende staatshoofd dat ons land ooit gehad heeft. Wanneer ze stopt? De helft van de Nederlanders denkt dat Beatrix pas in 2015 de troon opgeeft, 15 procent denkt dat ze dit jaar nog zal stoppen.

Een dikke achtNederlanders belonen het koninklijk paar met een ruime acht als rapportcijfer, blijkt uit een onderzoek van Startpagina.nl. Wat vinden we het mooiste huwelijksmoment? 69 procent kiest voor de traan van Máxima. Ook vonden we de entree in de kerk en de balkonscène erg ontroerend. Slechts 7 procent kiest het zien van de jurk als mooiste moment.

Wat vind jij het mooiste moment uit het 10-jarige huwelijk van Willem-Alexander en Máxima?