Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Royals bepaalden ooit naam, nu popsterren

RIJSWIJK - De geboorte van een koninklijke baby was ooit aanleiding voor veel ouders om hun kind naar de prins of prinse...

Royals bepaalden ooit naam, nu popsterren

RIJSWIJK - De geboorte van een koninklijke baby was ooit aanleiding voor veel ouders om hun kind naar de prins of prinses te vernoemen. Maar die tijd is voorbij. Nu zijn het de internationale sterren van wie de naam wordt 'gestolen'.

Dat blijkt uit een analyse van het Meertens Instituut.

Sommige kindernamen zijn tijdens een korte periode erg populair. Tot de jaren '50 van de vorige eeuw waren het vooral namen van pasgeboren prinsessen. In 1938, het geboortejaar van koningin Beatrix, werd die naam voor een baby bijna 10 keer zo populair als het jaar ervoor. Kregen in 1937 nog 22 baby's deze naam, een jaar later waren dat er al 207. Vanaf 1941 daalde dat aantal weer.

De laatste decennia zijn het popsterren of sporters die voor inspiratie zorgen bij ouders. De doorbraak van Britney Spears zorgde eind jaren '90 voor een grote hype. In 1999 werd de naam mateloos populair. Vanuit het niets kregen 133 Nederlandse baby's de naam Britney. In 2000 waren dat zelfs 194 baby's. Maar de populariteit was slechts van korte duur, in 2001 nam de populariteit snel af tot ongeveer 12 per jaar op dit moment.

Sommige namen kennen alleen een zeer sterke stijging of daling. Zo werd de naam Joran in 2007 ineens heel impopulair. In totaal worden er per jaar ongeveer 180.000 baby's geboren. Namen als Emma, Daan, Julia en Sem zijn al jaren populaire kindernamen. Elk van deze namen wordt elk jaar aan 700 tot 900 baby's gegeven.