Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Meryl Streep: en dat is drie!

Meryl Streep won voor de derde keer een Oscar. Deze keer voor haar rol in de film _The Iron Lady_. De Amerikaanse actric...

Meryl Streep: en dat is drie!

Meryl Streep won voor de derde keer een Oscar. Deze keer voor haar rol in de film _The Iron Lady_.

De Amerikaanse actrice werd dit jaar voor de zeventiende keer genomineerd voor een Oscar (Academy Award). Toch was het precies dertig jaar geleden dat Meryl met haar nominatie ook daadwerkelijk in de prijzen viel. In de tussentijd hoefde de actrice echter niet te treuren, met haar prestaties won ze namelijk meer dan tachtig andere prijzen.

Privé Meryl Streep werd geboren op 22 juni 1949, in New Jersey. Vanaf eind jaren ’60 verscheen de actrice in verschillende Broadway-producties in New York. Ze verscheen voor het eerst op het witte doek met haar rol als Anne Marie in de film Julia in 1977.

Meryl is sinds 1978 getrouwd met Don Gummer. Samen hebben ze vier kinderen: Henry, Mamie, Grace en Louisa. Mamie en Grace zijn allebei in de voetsporen van hun moeder getreden en werken hard aan hun acteercarrière.

OscarsKramer vs. Kramer (1979)Twee jaar na haar filmdebuut speelde Meryl in de film Kramer vs. Kramer en werd ze genomineerd voor de award Beste Vrouwelijke Bijrol. In de film speelde Meryl de rol van Joanna, een huisvrouw die het zat was om nog langer voor haar man en zoon te zorgen en haar gezin verliet. Meryl speelde de rol voortreffelijk en haar acteerkunsten werden dan ook beloond met haar allereerste beeldje!

Meryl met haar drie Oscars. De eerste in 1979, de tweede in 1982 en de derde in 2012
Sophie’s Choice (1983)Drie jaar later ging de actrice nog een stapje verder. Met haar hoofdrol in de film Sophie’s Choice sleepte Meryl de Oscar voor Beste Actrice binnen. Ze speelde de rol van de Joodse Sophie uit Polen die het concentratiekamp in Auschwitz overleefde.

The Iron Lady (2012)Vele films en jaren later, haalt Meryl opnieuw de Oscar voor Beste Actrice binnen. Dit keer voor haar rol als Margaret Thatcher, de eerste (en tot nu toe enige) vrouwelijk premier van Groot-Brittannië.

SpeechTijdens de uitreiking afgelopen weekend kwam de actrice ontroerd over. Ze begon haar speech nuchter. “Oké, heel erg bedankt. Toen ik mijn naam hoorde dacht ik dat ik heel Amerika kon horen zuchten: 'Oh nee. Zij, alweer!' Maar goed..."

De 62-jarige actrice werd echter emotioneel tijdens het bedanken van haar man Don. “Ik wil Don als eerst bedanken, want als je je echtgenoot pas aan het einde van de speech bedankt, valt dat vaak samen met de muziek. Ik wil juist dat hij weet dat hij me alles geeft wat ik belangrijk vind.”

In totaal won de actrice acht keer een Golden Globes Award, twee keer een Emmy Award, zeven keer een People’s Choice Award en nog vele andere prijzen. En hoewel Meryl twintig jaar geleden al vreesde voor haar carrière, is duidelijk geworden dat we na ruim veertig jaar nog lang niet genoeg hebben van Meryl!

Voor welke rol geef jij Meryl het hoogste cijfer? Of welke film waarin de actrice speelde vind jij het leukst? Laat het ons weten!