Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Helft ouders krijgt spijt van naam kind

LONDEN - Een babynaam kiezen blijft voor iedere ouder een moeilijke taak. Een Brits onderzoek heeft uitgewezen dat ruim...

Helft ouders krijgt spijt van naam kind

LONDEN - Een babynaam kiezen blijft voor iedere ouder een moeilijke taak. Een Brits onderzoek heeft uitgewezen dat ruim de helft (54 procent) van de ouders hun keuze later betreuren. Dat meldt de Britse krant The Daily Mail.

Van de ondervraagden gaf bijna de helft (49 procent) aan dat de naam die zij hun pasgeborene gaven, later niet in overeenstemming bleek te zijn met het karakter van het kind. Een vijfde van de ouders zei dat hun oorspronkelijke voorkeur werd afgewezen door hun partner.

Uit het onderzoek bleek ook dat 1 op de 25 al vanaf de geboorte een andere naam prefereerde en meer dan een kwart (26 procent) van de ouders vertelde dat ze de naam minder gingen waarderen omdat deze te populair was geworden.

Nifa McLaughlin, hoofdredactrice van de website Gurgle.com die 1000 Britse ouders ondervroeg, zegt: “Het is een lastige taak om de juiste naam voor je kind te vinden. Je hebt geen enkele garantie dat je kind tevreden zal zijn met de naam die jij koos. Je kunt alleen maar hopen dat de naam meer gaat passen bij de persoonlijkheid die zich ontwikkelt.”

David Figlio van de Universiteit van Illinois onderzocht de langdurige impact van namen op personen. “Er is een reden waarom boeken met babynamen zo populair zijn. We proberen altijd aan de identiteit van een kind te denken en aangezien onze samenleving veel waarde hecht aan namen, is het volkomen logisch dat iemands naam de manier waarop een persoon over zichzelf denkt, kan beïnvloeden”, aldus Figlio.

Een vijfde van de ouders geeft aan zijn of haar eigen naam te willen veranderen.