Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Zo plat als een schnitzel

De aller-allerlekkerste Wiener schnitzels maak je zelf. Van schnitzels die je met een vleeshamer of deegroller zo plat m...

Zo plat als een schnitzel

De aller-allerlekkerste Wiener schnitzels maak je zelf. Van schnitzels die je met een vleeshamer of deegroller zo plat mogelijk slaat. Of vraag je slager het te doen, want les 1 is dat de schnitzels absoluut zo plat mogelijk moeten zijn. Alleen dan krijg je een mooi krokant en goudbruin korstje met vanbinnen sappig vlees. Verder heb je niet meer nodig dan wat bloem, ei en semmelbrösel. Semmelbrösel is paneermeel, maar dan van Duitse of Oostenrijkse makelij (en gaat o.a. ook in apfelstrudel). Semmelbrösel is grover dan paneermeel met als resultaat eensuperknapperige korst. Ik vond semmelbrösel bij mijn AH (XL). Onvervalste schnitzels aten we dus vanavond, met een partje citroen, verse friet en sla natuurlijk. De Oostenrijkse keuken is zo gek nog niet (en volgens de trendwatchers net als de Oostenrijkse wijnen in opkomst!).

Wiener schnitzel, voor 4:

4 schnitzels van zo'n 150 gram elk, van kalf of varkenbloem1 groot eisemmelbröselbotercitroen voor erbij

Sla de schitzels zo plat mogelijk met een vleeshamer of deegroller, of vraag je slager dit te doen. Dep het vlees droog en bestrooi met zout en peper. Strooi wat bloem op een bord, klop het ei met een scheutje water of melk in een diep bord los en strooi de semmelbrösel op een laatste bord. Haal de schnitzels een voor een door de bloem, het ei en de semmelbrösel. Ga nu meteen verder want anders wordt de paneerlaag vochtig wat ten koste gaat van je lekker korstje. Smelt boter in 2 koekenpannen en bak de schitzels in 3-4 minuten per kant, afhankelijk van de dikte, mooi bruin en gaar, of rosé voor kalfsschnitzels. Bak ze niet langer dan nodig in de pan zodat het vlees sappig blijft, en serveer ze bovendien meteen voor de lekkerste knapperige korst. Geef partjes citroen erbij.

Meer schnitzelrecepten vind je in de receptenzoeker.