Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Borrelen goed voor de geest?

Het was 2 uur vannacht. Ruim vijf uur nadat we ‘gewoon even een borreltje gingen drinken’ bij de ‘buren’. Samen met ande...

Borrelen goed voor de geest?

Het was 2 uur vannacht. Ruim vijf uur nadat we ‘gewoon even een borreltje gingen drinken’ bij de ‘buren’. Samen met andere buren. U begrijpt, het was gezellig. De wijn vloeide rijkelijk, en aangezien ‘buurman’ wijnkenner bij uitstek is en graag bijzondere wijnen inkoopt, was het een genot om met dit aangenaam zestallige gezelschap wat aan het glas te nippen. Het werd een mooie avond aan een grote houten tafel. Fijne gesprekken, muzikale jeugdherinneringen en een relaxte sfeer.Eén van de betere avonden!

Helaas kan een betere avond kennelijk niet zonder een mindere nacht, want drie en een half uur nadat ik mijn ogen gesloten had was ik al weer wakker, want o ja, kinderen hadden we ook nog en nee, die houden geen rekening met onverwacht late doorzakavondjes van papa’s en mama’s. Een kater had ik weliswaar niet, maar ik was wel heel moe. Dus hoe ging ik in godsnaam de dag doorkomen?Omdat de andere dames uit het gezelschap op Tweede Pinksterdag een uitslaapochtend geclaimd hadden bij hun mannen, had ik dat ook maar eens geopperd (ik wilde ook wel eens de luilak zijn ;-)). Pier stemde in, en ja, hij voorzag de kinderen inderdaad van een boterham. Maar als ik eenmaal wakker ben wil ik er eigenlijk ook wel uit, want eigenlijk ben ik gewoon geen uitslaper, hoe moe ik ook ben.

Ik probeerde op het bed beneden in de achterkamer mijn ogen nog eens dicht te doen, maar dat werkte niet. Bo wilde schilderen, Jippe stortte zich op de Electro (niet te verwarren met de electra), Pier vluchtte terug naar bed en ik deed noeste pogingen een goed stukje te schrijven over iets wat ik zaterdag had meegemaakt. Ik had namelijk met Aaf Brandt Corstius gesproken!

Nou weet ik inmiddels dat niet iedereen dat wat zegt - we hadden zaterdagavond een feestje en toen ik enthousiast over Aaf Brandt Corstius vertelde, stond degene met wie ik stond te praten nogal glazig voor zich uit te staren:‘Aaf Brandt Corstius!’ zei ik oprecht verrast, maar ook ietwat van mijn stuk. ‘De columniste!’Zo te zien ging er geen lichtje branden. ‘Schrijfster! Side-kick in De Wereld Draait Door! Aaf Brandt Corstius! Die ken je wel, eh… toch?’Geen blijk van ‘o ja, tuurlijk, nu weet ik het.’ Niks.‘Nou, en ik heb vandaag dus even met haar gesproken.’Ze zei nog steeds niets. Keek me alleen maar vragend aan.‘En... nou ja, dat vond ik dus leuk,’ zei ik toen maar.

Maar dat je met een duf hoofd geen goeie stukjes schrijft werd me vandaag wel weer duidelijk. Zeker als er ook nog twee kinderen om je heen dartelen en een man gitaar zit te spelen. Hoe ik me ook probeerde te concentreren, en wat ik ook voor middelen zocht –koffie verkeerd, een peuterhug, haren wassen, het koele kogeltje van de gifgroene cafeïne-roller onder mijn ogen-, niets hielp.

Het stukje kwam niet van de grond. Net nu Aaf BC juist had gezegd dat ze op mijn blog zou gaan kijken. En dat ze dan bovenaan alleen maar een blogje getiteld ‘Vakantiekiekjes en mooie plaatjes’ aan zou treffen. Ja, dàt komt serieus over. Heb je d’r weer zo eentje die denkt dat ze schrijfster is… Tante Betje-niveau. Druk als ze ongetwijfeld met haar columns en kinderen is, zou ze vast niet de moeite nemen ook maar één blogje verder te kijken (een best wel grappige, getuige jullie reacties) en die hele blog maar meteen als amateuristisch afdoen. Dàt moesten we niet hebben.

Ik maakte tosti’s voor Pier en de kinderen (over tante Betje-blogniveau gesproken), bewonderde Bo’s schilderijen en zat weer eens wanhopig met een krijsende Jippe op de bank. Dit werd niks. Loslaten maar?

‘Wat was er nou eigenlijk ook al weer met Pinksteren?’ vroeg Pier toen Jippe eindelijk stil was. ‘Pinkpop,’ zei ik, helder van geest als ik kennelijk nog was.‘Nee, wat we víeren.’‘Nou eh… de uitstorting van de Heilige Geest.’ Dat had ik kunnen zeggen. Als ik het had geweten. Want ik wist het pas toen ik het googelde. ‘Met deze uitstorting wordt ook het begin van de christelijke Kerk gemarkeerd. Het kan als zodanig tevens als de eerste christelijke opwekking worden gezien.’Christelijke opwekking… Energie opwekken zul je bedoelen. Met een portie creativiteit graag. Amen.

Los van Hoe kom ik de dag door na 3 uurtjes slaap? en Wat herdenken we ook al weer met Pinksteren? rezen er vandaag nog wel meer vragen…

Pier nam de kinderen mee naar buiten (hè, fijn) en ik ging snel even boodschappen doen (ja, had ik ook weer wat ‘leuks’), zodat ik daarna met een fris hoofd mijn stukje kon schrijven. Stond ik daar met mijn plastic tasjes en fietstassen voor een gesloten AH... Dat soort winkels zijn toch altijd open op Tweede Pinksterdag? Zoiets meende ik me te herinneren. Mis dus. Misschien moest ik gewoon een grotere AH hebben. Dus fietste ik richting Weimarstraat. En toen rees meteen een nieuwe vraag:Wat doet die witte tent waar met grote letters TECHNISCHE RECHERCHE boven staat daar langs de Suezkade?

Hè, getsie, ik kreeg meteen een vermoeden. Een witte tent voorspelt nooit veel goeds. Tenzij het een feesttent op een bruiloftsfeest is misschien, maar zelfs dat valt te betwijfelen.De straat was afgezet, de Weimarstraat kon ik wel in. Met een naar gevoel in mijn maag fietste ik verder. Geen vlaggen in de verte, geen borden buiten. Ook deze AH was hartstikke dicht.Gelukkig wonen we in de city, en dus had ik al snel een Turk te pakken. Ik glipte naar binnen.

Met de roodste appels en de mooiste tomaten ooit kwam ik thuis. Ik deponeerde ze op het aanrecht en had eigenlijk meteen verder moeten werken aan een sterk stukje (Aaf wachtte immers op me, als ze me niet al helemaal vergeten was, zij had vast ook wel eens een spontane borrel), maar in plaats daarvan plaatste ik een ‘vraag van de dag’ op Facebook en googelde op ‘technische recherche’ en ‘Suezkade’. (Hoe deden we dat vroeger? Wat wisten we eigenlijk weinig. Betekenissen, gebeurtenissen, álles zoeken we tegenwoordig op. Ook als we het misschien helemaal niet willen weten.)

Lichaam overleden persoon in water Suezkade gevonden. Op Nu.nl. Hè, gatsie, dus toch.Te veel gedronken misschien? Wellicht, maar dan vast niet zoals wij gisteren gezellig bij de buren…(Nee, ik weet het al, misschien was het een mislukte poging de uitstorting van de heilige geest na te bootsen…)

Stiekem zit ik hier nu bang te wezen dat de politie straks bij mij aanklopt, omdat ik met mijn duffe hoofd tot drie keer toe opnieuw ‘technische recherche’ en ‘Suezkade’ heb ingetikt om de juiste link bij dit stukje te plaatsen. Denken ze straks nog dat ik er wat mee te maken heb. Nou, ik weet niet hoe laat het is gebeurd, maar ik heb een alibi: ik was aan het borrelen bij de ‘buren’. :-)