Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Broodje (niet-)Aap

Vorig jaar kreeg Paul een scheurkalender 2010. Eén met broodje aap verhalen. Voor elke dag een broodje. Ik borg de kalen...

Broodje (niet-)Aap

Vorig jaar kreeg Paul een scheurkalender 2010.

Eén met broodje aap verhalen. Voor elke dag een broodje. Ik borg de kalender op in de kelder en vergat hem. Onlangs, bij het opgraven van de paasspullen, vond ik de kalender terug. Je snapt, we hadden in te halen.

Nooit gedacht dat die scheurkalender zó vermakelijk zou zijn! Niet alleen zijn al die broodjes aap (Waargebeurd? Ja of Nee?) heerlijk om te lezen, ik lees er ook mijn hele jeugd (c.q. schooltijd) in terug!

- Bailey’s en tonic (de combinatie) drinken is dodelijk (niet waar).- Een stuiver lost op in Coca Cola (niet waar).- Een mens slikt per jaar acht spinnen in (niet waar).- Geestelijk gehandicapte ontvoert pinguïn uit dierentuin (niet waar)- Na een vakantie in Afrika blijft meisje met een bultje zitten dat steeds groter wordt. Uiteindelijk barst het gezwel open en komen er honderden spinnetjes uit (niet waar)- Amerikaanse truckchauffeur vliegt op 3000 m hoogte in een tuinstoel waaraan hij heliumgevulde weerballonnen heeft vastgebonden (waar)

En dan al die schoolverhalen!

Leerling is slecht in taal, moet een opstel schrijven over ‘Lef’, levert een leeg blaadje in met alleen de zin: “Dít is lef!” en krijgt een tien. In Venlo woonde een vrouw die ‘Mien Billekes-Jeuken’ heette. En heb je al gehoord van dat meisje? Ze zat een paar klassen hoger dan wij en ze ging op vakantie naar Spanje. Ze had onbeschermde sex en kreeg een kaartje mee van haar vakantieliefde. Dat mocht ze pas thuis lezen. Op dat kaartje stond: “Gefeliciteerd, je hebt nu aids.” En ze had het echt!

Ik heb ze allemaal gehoord en ja, ik geloofde ze allemaal. Ze waren bij mij op school gebeurd, het was een vriendin van een vriendin etcetera. Geweldig om allemaal terug te lezen, wat ben ik eigenlijk altijd goedgelovig geweest! Het mooiste broodje aap verhaal (die kende ik nog niet) is dat van de kies en de tomatenplant.

Een vrouw op leeftijd laat haar kiezen trekken en krijgt een kunstgebit. Na een tijdje begint haar kaak pijnlijk aan te voelen en gaat ze terug naar de tandarts. Aan de buitenkant is niets te zien dus maakt de tandarts een foto. Wat blijkt; in het gat waar de kies gezeten heeft is een tomatenzaadje gaan ontkiemen. De wortels zijn de kaak ingegroeid en zitten tot aan de halswervel.

Onzin natuurlijk maar wát een gaaf verhaal. Ik zie het helemaal voor me.

Terug naar de realiteit. Sommige verhalen blijken ook gewoon wél waar te zijn, aldus de kalender. Helaas, voeg ik daaraan toe. Want er is écht een keer een peuter levend begraven door zijn vriendjes (ze speelden begrafenisje) en in de gebruiksaanwijzing van een buggy stond echt: “Kind verwijderend voor opvouwen”. De realiteit is soms zo bizar dat hij de fantasie naar de kroon steekt.

Dat blijkt ook uit mijn persoonlijke broodje niet-Aap verhaal over mijn vriendin S. en haar huisdier.

Bij S. thuis hadden ze een grasparkiet. Die vloog altijd los. De vader van S. was een (nogal onhandige) huisman en op een dag zoog hij de parkiet op. Geschrokken rukte hij de stofzuiger open en scheurde de stofzak. De parkiet kwam er levend maar volkomen kaal uit. Geen veertje meer op zijn kont. De parkiet heeft nog jaren geleefd maar hij heeft nooit meer kunnen vliegen.

Echt waar, echt gebeurd, ‘k heb de kale parkiet zelf gezien. En ik ben er van overtuigd dat iedereen wel zo’n verhaal heeft, leuk, bijzonder en tóch echt gebeurd.

Heb je er een, zo’n broodje niet-Aapverhaal? Uit je eigen familie of zelf meegemaakt? Doe ons een groot plezier, vertel het ons!