Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Tijgerbontje en cassettebandjes

Jasperina schrijft: Het is 'old school' op Vrouwonline, dus heerlijk mijmeren over vroegûh. En vroegûh is voor mij voor...

Tijgerbontje en cassettebandjes

Jasperina schrijft:

Het is 'old school' op Vrouwonline, dus heerlijk mijmeren over vroegûh. En vroegûh is voor mij vooral de jaren '80... oftewel:

* Cassettebandjes: samengesteld door je vriendje met een volgeschreven hoesje met commentaar en uitroeptekens bij favoriete nummers. Vaak nummers die waren opgenomen van de radio met bijbehorende half begin of einde (daar ouwehoerde de DJ namelijk standaard doorheen). Het gemak (uhm) van forward en rewind, waardoor bij grijsgedraaide nummers het cassettelint gevaarlijk dun werd en licht begon te piepen of gewoon vast liep in je cassetterecorder.

* Spiraalpermanent: uiteraard ging ook ik voor de bijl. Op plaatjes zag het er zo mooi uit, maar in werkelijkheid zat je een dag in de rollers, stortte de spiraalkrullen na een week al in en had je nog maar een halve permanent (lees een armoedige krul in je zwaar uitgedroogde puntjes) Onvergetelijk blijft voor mij ook de mannenpermanent waar zowel mijn vader als broer voor bezweken, krullen bovenop en in de nek een stijl matje (echt waar!)

* Lycra: in alle kleuren en in alle vormen. Een top was te dragen als rok en met een beetje ruk en trekwerk zelfs als jurk (tsja in de jaren ’80 was ordinair helemaal ‘bon ton’). Favoriete kleuren: neon roze, lime of geel voor het special effect in de disco waar je de hele avond je te korte lycra rok over je heupen aan het trekken was.

* Ski-broek: sinds de jaren ’80 nooit meer gesignaleerd maar toen een geliefd item. Heel makkelijk, zo’n broek die met elastieken bandje onder je voet werd strakgetrokken. Bij het verkeerde stofje bleven je knieën in de broek staan en onmogelijk te combineren met wat voor schoenen dan ook.

* Schoudervulling: onder elk shirt, overhemd, jasje en trui. De schoudervulling kocht je gewoon los op de markt in alle maten en die stopte je onder je beha-bandjes. Groot nadeel was het langzaam verschuiven van de schoudervulling onder je beha-bandjes vandaan waardoor de vulling halverwege de avond ergens rondom je ellebogen hing. Hier kwamen natuurlijk weer allerlei creatieve oplossingen voor, waaronder de paperclip.

Ik kan nog wel even doorgaan:mijn oneindige liefde voor George Michael (die in de jaren ’80 nog gezellig in de kast zat), all-stars, tijgerbontjes (zie foto), overdadig sieradengebruik (invloed Madonna)… maar ik ben bang dat ik dan last krijg van heimwee. Want hoe weinig stijlvol de jaren ’80 misschien ook waren, ze waren wel onvergetelijk!

* Schoudervulling, tijgerbontje nepsieraden en een big smile! Wil je mijn collega's ook in jaren '80 stijl zien? Bekijk de foto's (check archief rechts)