Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Gateau de pommes de terre

Vanavond lekker vegetarisch: gateau de pommes de terre, oftewel een Franse aardappeltaart. Erbij: een grote schaal groen...

Gateau de pommes de terre

Vanavond lekker vegetarisch: gateau de pommes de terre, oftewel een Franse aardappeltaart. Erbij: een grote schaal groene sla en glas wijn.

Gateau de pommes de terre, voor 4 personen:

1 kilo vastkokende aardappelen, geschild100 g pittige kaas*, gerasptgesmolten boter

Snijd de aardappel in zo dun mogelijke plakjes, ca. 1 mm. Ik snijd ze met de hand maar gebruik gerust een mandoline of rasp als je dat wilt. Vet met een kwastje een springvorm in met gesmolten boter en leg er een laag aardappelplakjes in. Bestrijk dun met boter, bestrooi met zout, peper en geraspte kaas. Herhaal deze laag tot de ingrediënten op zijn. Eindig met een laag aardappel, royaal bestreken met boter en bestrooid met zout en peper.Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Schuif de taart in de oven en bak, afhankelijk van de dikte, in ongeveer 1 uur gaar. Prik met een spies in de taart om de gaarheid te controleren. Laat uit de oven 5 minuten staan zodat je 'm in mooie punten kunt snijden.

* Ik maak de taart graag met grottenkaas, ook lekker zijn een belegen boerenkaas, gruyère, blauwaderkaas of gerijpte schapenkaas.