Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Hou je Waffel!

Een bakker uit het Bakkerijmuseum in Medemblik vertelde me laatst de herkomst van deze uitspraak. Vroeger werden wafels...

Hou je Waffel!

Een bakker uit het Bakkerijmuseum in Medemblik vertelde me laatst de herkomst van deze uitspraak. Vroeger werden wafels gebakken door een wafelijzer te vullen met een dun laagje beslag. De tang werd boven een open vuur gehouden om het beslag gaar te laten worden. Tijdens deze bezigheid riepen de vrouwen elkaar toe ‘Hou je waffel!', maar wat ze eigenlijk bedoelde was, 'hou je waffel in de gaten'.Toen ik deze uitspraak laatst gebruikte in het bijzijn van mijn kinderen, lachte ze me vooral uit. Mam, bedoel je soms hou je kop? Hm....., word ik oud?

Wij eten wafels vooral rond Oud en Nieuw of bij een wafelkraam op de kermis. Lekker met poedersuiker, slagroom of fruit. Onze Zuiderburen hebben heerlijke suikerwafels en onze Oosterburen doen een scheutje rum of cognac door hun "Waffels" op een Weinhnachtsmarkt.

In Noorwegen is het een nationaal gerecht, zo bleek tijdens een weekendje Oslo vorige week. Noren eten hun "Vaffel" vooral zoals de Engelse hun scones eten, met jam en clotted cream. Ook eten ze de wafel vaak met brunost, een jonge bruine geitenkaas met een zoete smaak. Soms doen ze door het beslag kaas, geraspte wortel, gepureerde banaan of stukken chocolade. Bij ons zie je rechthoekige wafels en bij de Noren hebben de wafels een leuke hartvorm.

Noren gebruiken trouwens hun wafelijzer ook vaak om te grillen. Het resultaat: omelet, gehakt balletjes en groenten met een vrolijk ruitjesmotief. Dus voor wie thuis geen wafelijzer heeft, zou ook zijn grillpan kunnen proberen. Wij hebben er inmiddels één uit Noorwegen en de wafelgekte is hier in volle gang. Dagelijks vinden de kinderen een wafel in hun broodtrommel. Dubbel geklapt met ham en kaas, opgerold en gevuld met zalm en roomkaas of gewoon lekker met pindakaas.

Hierbij een recept voor hartige wafels. Spis Velbekomme!!

Ingrediënten:3 eieren5 dl room300 gram bloem1 dl water1/2 tl zout1 dl melk

Bereiden:Mix alle ingrediënten met een mixer goed door elkaar, zodat er een mooi beslag ontstaat.Neem één soeplepel per wafel. Bak de wafel krokant en bruin. Klaar om te beleggen, b.v. zoals op de foto met ham en kaas en dan nog even verwarmen tot de kaas gesmolten is.

Tip: Deze wafel smaakt trouwens ook heel lekker met jam, mocht je toch meer zin in zoet hebben.