8 Fouten die je maakt met zonnebrandcrème

Thank god, het is heerlijk weer! We kunnen weer lekker op het strand liggen, in het park relaxen en urenlang op een terr...

Thank god, het is heerlijk weer! We kunnen weer lekker op het strand liggen, in het park relaxen en urenlang op een terrasje zitten. Maar er is één probleem aan onze grote gele vriend. Je kunt er namelijk door verbranden als je jezelf niet goed insmeert met zonnebrandcrème. Dit zijn dé acht fouten die (bijna) iedereen maakt. Komen ze:

1. Niet genoeg
De perfecte balans tussen té veel of juist te weinig zonnebrandcrème is moeilijk te vinden. Je ziet soms mensen lopen die nog witter zijn dan voorheen, omdat ze zo’n dikke laag crème op hebben. Maar te weinig is ook weer niet de bedoeling. Wil je altijd genoeg hebben? Haal dan een shotglaasje uit de kast en vul deze met zonnebrandcrème. Proost! Nu zul je altijd genoeg hebben.

2. Vaker herhalen 
Smeer jij je ’s ochtends één keer in en denk je dan dat je klaar bent voor de hele dag? Nou, no way. Je moet het insmeren blijven herhalen. Het liefst om de twee uur en elke keer als je het water in bent geweest. Ook al beweert jouw crème waterbestendig te zijn, dat is het niet. Want geen enkele crème is helemaal waterproof.

3. Verkeerde SPF
Vaak denken mensen die een hele lichte huid hebben dat ze een hele hoge factor nodig hebben. Dit is meestal ook wel het geval. Maar toch zegt het nummertje van de factor niet alles. Eigenlijk moet je verschillende factoren testen om te zien welke het beste is voor jouw huid.

4. Sprays moet je ook insmeren
Hoe handig die zonnebrand sprays? Maar don’t forget: een spray moet je alsnog insmeren! Anders trekt het namelijk niet in je huid en dan heb je er niets aan.

5. Helemaal GEEN zonnebrand
Smeer je jezelf nooit in, omdat je toch niet verbrandt? Begin er dan onmiddellijk mee. Zonnebrand helpt niet alleen tegen verbranden, maar het beschermt heel je huid. De zon kan schadelijk zijn en dat moet je voorkomen.

6. Wanneer je binnen bent
Zelfs als je op een warme zomerdag de hele dag binnen zit, is het verstandig om zonnebrandcrème op te doen. Wanneer je even in de pauze buiten loopt kom je in aanraking met de zon, maar ook wanneer het raam de hele dag open staat of wanneer je je raampje naar beneden draait in de auto.

7. Onder je kleren én bikini
Het klinkt wat gek en misschien een beetje overdreven, maar het is belangrijk dat je jezelf ook insmeert wanneer je gewoon kleren aan hebt. Een dun T-shirtje beschermt je niet volledig tegen de zon en datzelfde zonnetje komt ook onder jouw bikini. Dus voordat je jouw beach outfit aantrekt, moet je jezelf eerst van top tot teen insmeren.

8. Al je lichaamsdelen
Je lichaam bestaat niet alleen uit armen, benen en een buik. Vaak smeren mensen even hun schouders in en tadáá klaar zijn we, maar zo werkt het natuurlijk niet. Je moet elk lichaamsdeel insmeren dus ook je oren, lippen en je kleine teen.

Lees ook: Hoe veilig is het om zonnebrandcrème van vorig jaar te gebruiken?

Beeld: Sanoma

Laatste nieuws