Wat je niet wist over Disneyfilms

'Doornroosje', 'Assepoester', 'De kleine zeemeermin'... We hebben ze allemaal wel een keer gezien. Toch is de kans groot...

Lees ook

‘Doornroosje’, ‘Assepoester’, ‘De kleine zeemeermin’… We hebben ze allemaal wel een keer gezien. Toch is de kans groot dat je een heel belangrijk punt over het hoofd hebt gezien…

Groot verschil

Hoewel héél wat Disneyfilms naar de vrouwelijke hoofdrolspeelsters vernoemd zijn, zijn ze niet zo vrouwvriendelijk! Volgens een onderzoek van Carmen Fought en Karen Eisenhauer zouden de Disney prinsessen véél minder aan het woord komen dan de mannelijke karakters. De zangstukken zijn echter niet meegerekend!

Steeds erger

En hoewel je het niet zou verwachten, is het de laatste jaren alleen maar erger geworden. De onderzoekers verdeelden alle films in drie categorieën: de Klassiekers (zoals ‘Sneeuwwitje’ en ‘Assepoester’), de Renaissance (zoals ‘De kleine zeemeermin’ en ‘Belle & het beest’) en de New Age films (‘Frozen’, ‘Tangled’ en ‘De prinses en de kikker’).

De uitkomst? Hoe recenter de film, hoe minder tekst de vrouwelijke karakters krijgen. Zo was 50 procent van de gesproken tekst in de film ‘Assepoester’ voor vrouwen. Bij ‘Mulan’ was dat nog maar 32 procent en bij ‘De prinses en de kikker’ slechts 23 procent.

De reden

Volgens Carmen en Karen zou dat te maken kunnen hebben met de genderverdeling van de personages. De oudste Disneyfilms kenden namelijk minder karakters. Zo had de film ‘Sneeuwwitje’ 7 mannelijke en 7 vrouwelijke personages met tekst en de nieuwere film ‘Pocahontas’ bijvoorbeeld 3 vrouwen en 12 mannen met tekst.

Ook denken de onderzoekers dat Disney zich niet zo bezig houdt met de verdeling omdat de hoofdrol regelmatig naar een vrouwelijk personage gaat. De rol van grappige sidekick gaat dan weer vaak naar een ‘man’, zoals Sebastiaan in ‘De kleine zeemeermin’ of Olaf uit de film ‘Frozen’.

Wat vind jij van de verdeling?

Lees ook: Dit bizarre detail is je nooit eerder opgevallen aan de Disney karakters

Bron: Look, Beeld: Disney

Laatste nieuws

Zie ook