Exclusief! Barry Atsma over nieuwe liefde Noortje

Barry Atsma vertelt over z’n rol in Knielen op een bed violen én zijn nieuwe liefde Noortje, die hij ontmoette op d...

Barry Atsma vertelt over z’n rol in Knielen op een bed violen én zijn nieuwe liefde Noortje, die hij ontmoette op de set.

Fascinerend

Iedere acteur in Nederland aasde op de hoofdrol in Knielen op een bed violen, de verfilming van de Jan Siebelink-bestseller, maar het was Barry Atsma die Hans Sievez mocht gaan spelen. “Een droomrol, omdat het zo’n gelaagde, tegenstrijdige, interessante man is”, vertelt de 43-jarige acteur. Voor wie het boek niet kent: het gaat over een man die zich verliest in het geloof en steeds verder wegglijdt in een sekte. “Hij voelde een leegte van binnen, die ik soms wel herken. Je maakt je heel druk om dingen, terwijl we hier eigenlijk maar een beetje rondzweven op een dom steentje. Zijn zoektocht naar wezenlijk contact begrijp ik dus wel. Zelf ben ik niet gelovig, maar mijn oma was dat wel heel erg en zij was tegen het einde van haar leven ontzettend bang voor het oordeel van God. Wat drijft mensen, zeker in deze tijd, tot extreme vormen van het geloof, die vraag fascineert me wel.”

Verliefd

De rol van Margje wordt gespeeld door Noortje Herlaar, voor wie Barry ook echt viel, al gebeurde dat pas na het afronden van de film. “Zo’n film maken is een heel intiem proces, maar het was niet anders dan meteen Carice, Halina, Hadewych of Susan Visser, met wie ik ook intieme rollen speelde. Je bent tijdens de opnames vooral heel gefocust en geconcentreerd. Vaak zat ik ’s avonds op mijn hotelkamer in de bijbel te lezen om me voor te bereiden op mijn rol. Er is echt geen tijd tussendoor om te gaan stappen of samen uit eten te gaan, zo is het dus niet gegaan. Het is daarna pas ontstaan.”

Meer weten? Je leest het hele interview in de nieuwe Grazia, die vanaf morgen in de winkels ligt.

Tekst: Jill Waas, Beeld: Hollandse Hoogte

Laatste nieuws