Zó word je wakker zonder wekker

Kost het jou ook zoveel moeite om op te staan? Is je wekker je grootste vijand? Slaapexpert Guy Meadows heeft...

Kost het jou ook zoveel moeite om op te staan? Is je wekker je grootste vijand? Slaapexpert Guy Meadows heeft een simpel zes stappenplan ontwikkeld waarmee je elke ochtend uit jezelf wakker wordt – zonder de hulp van je snooze-knop:

Zes stappen

1. Zorg voor een vast slaappatroon
Geef je biologische klok een boost door elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan.

2. Maak tijd vrij om te slapen
Je weet dat je voldoende slaap hebt gehad als je je ’s ochtends uitgerust voelt en de rest van de dag fit kunt doorkomen. Is dit niet het geval? Dan zou je misschien iets meer aandacht aan je slaap moeten besteden. Probeer 30 minuten eerder naar bed te gaan en 30 minuten later uit bed te stappen, en je zult je al snel een stuk beter voelen.

3. Zorg een actieve levensstijl
Als je overdag veel beweegt, zul je ’s avonds niet alleen beter in slaapvallen, maar ook dieper slapen en je de volgende dag beter uitgerust voelen. Nog beter is om buiten in het daglicht te sporten. Zo zul je je biologische klok een handje helpen in de richting van een goede nachtrust.

4. Bereid je mentaal voor op een goede nachtrust
Je gedachten kunnen je vaak ervan weerhouden om in slaap te vallen. Daarom is het zo belangrijk om je gedachten uit te schakelen en te erkennen dat je gaat slapen. Wanneer je toch nog over iets gaat piekeren, probeer dan je aandacht op je ademhaling te richten. Om dit te doen voordat je naar bed gaat of als je in bed ligt, kun je jezelf voorbereiden op je slaap.

5. Zeg vaarwel tegen de boosdoeners
En dan hebben het over cafeïne, nicotine, suiker en alcohol. Deze middelen onderdrukken je vermoeidheid en doen daarnaast de kwaliteit van je slaap niet veel goeds. En nee, dat betekent niet dat je het voorgoed uit je leven moet verbannen. Probeer het in ieder geval voor het slapengaan te vermijden.

6. Drink kamillethee
Kamillethee helpt te ontspannen zodat je beter in slaap kunt vallen. Ook lavender, magnesium en melatonine worden beschouwd als wondermiddeltjes.

Lees ook: 12 Dingen die je herkent als je geen ochtendmens bent

Bron: Daily Mail, Beeld: iStock

Laatste nieuws