Nieuw onderzoek over schadelijkheid zonnebank

Vind jij het heerlijk om in de koude wintermaanden een zonnebankje te pakken? Volgende keer denk je wellicht twee keer n...

Lees ook

Vind jij het heerlijk om in de koude wintermaanden een zonnebankje te pakken? Volgende keer denk je wellicht twee keer na voordat je de warmte opzoekt. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek zijn namelijk schokkende resultaten gekomen, schrijft Welingelichte Kringen.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat wie voor zijn 35ste onder de zonnebank ligt, het risico op kanker met wel 75 procent verhoogt. Zelfs het minste gebruik van de zonnebank met de minst sterke lampen zou schadelijk zijn. Dat staat in een advies van de Europese Commissie gebaseerd op nieuw wetenschappelijk onderzoek. Vooral bij jonge blanke mensen zouden de gevolgen groot zijn.

Hoe mooi en modern een zonnebank ook is, dat betekent niet dat-ie ook beter voor je is, zegt Brigitte Boonen, expert huidkankerpreventie van de Belgische Stichting tegen Kanker. Ze laat weten dat er geen verschil is tussen oude en nieuwe zonnebanken. “De nieuwste generatie apparaten blijkt even kankerverwekkend”, vertelt ze. “De minimumstraling ligt volgens de huidige normen lager dan vroeger, maar die komt nog steeds overeen met een UV-index van 12. Terwijl wij mensen aanraden om je tegen de zon te beschermen met kleding en zonnebrandcrème, gaan mensen zich in zo’n toestel onbeschermd blootstellen aan zo’n hoge dosis straling. Dat is enorm slecht.”

Geen twijfel meer

Niet alleen huidkanker, maar ook oogkanker wordt volgens het onderzoek nu rechtstreeks in verband gebracht met het gebruik van de zonnebank. De waarschuwing is dan ook serieuzer dan ooit. “In 2006 heeft  SCHEER een eerste rapport hierover uitgebracht. Toen waren ze een pak voorzichtiger. ‘Waarschijnlijk zijn zonnebanken verantwoordelijk voor melanoom’, klonk het toen.  Hun nieuw advies, op basis van heel wat nieuwe wetenschappelijke studies, gaat veel verder.  Alle twijfel is weg.”

De Belgische Stichting tegen Kanker pleit al voor een algemeen verbod op zonnebanken.

Bekijk meer video’s van VTM NIEUWS op nieuws.vtm.be

Bron: Welingelichtekringen.nl, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook