RUMAG-vlogger Nienke Plas: ‘Ik probeer niet om vloggers op de hak te nemen’

Opeens is ze overal: vlogger Nienke Plas (30). Ze is het gezicht van het nieuwe RUMAG-videoplatform. Grazia sprak haar....

Lees ook

Opeens is ze overal: vlogger Nienke Plas (30). Ze is het gezicht van het nieuwe RUMAG-videoplatform. Grazia sprak haar. “Het voelt verdomd lekker.”

De gemiddelde vlogger ouwehoert eindeloos over hoe je oogschaduw precies moet aanbrengen om er zo #fabulous mogelijk uit te zien. Nienke Plas niet. Nienke heeft een nieuwe categorie aan het Nederlandse YouTube-spectrum toegevoegd met haar wekelijkse video’s, de ‘weekbrekers’, die ze geen vlogs, maar hahalogs noemt. Daarin doet ze ongeveer het tegenoverstelde van de rest van vloggend Nederland. Nienke maakt (harde) grappen, neemt je mee in het échte leven en schroomt niet een goed geplaatste krachtterm te gebruiken. Denk aan stand-up, maar dan met een online publiek.

Hysterische filmpjes

Met haar humoristische en ietwat hysterische filmpjes heeft ze bijna 17.000 YouTube-abonnees en 93.000 Facebook- volgers verzameld. Het begon vorig jaar met een video uit frustratie. Haar vriend belandde op een feestje waar Lady Gaga onverwacht optrad, terwijl Nienke thuis zat met de kleine. Ze wilde dat leed graag delen met haar Facebook-vrienden en maakte een filmpje. Ze kreeg zo veel reacties, dat ze dacht: Hier moet ik iets mee. Nienke: “Ik ben gaan zoeken hoe dat werkt, professioneel vloggen. Wat is het beste tijdstip om iets te posten? Waar moet je rekening mee houden? Ik wilde het slim aanpakken.”

Vermaken en raken

Nu deelt ze elke woensdagavond een nieuwe video. Nienke: “Ik bedenk van tevoren waarover ik het ga hebben. Ik schrijf steekwoorden op, zet de camera van m’n telefoon aan, en dan ga ik los. Zo’n drie uur lang knal ik alles eruit waaraan ik denk. Daarna kijk ik het terug en ga ik editen, daar kan ik een dag zoet mee zijn.”

Haar volgers waarderen haar. Nienke: “Ik krijg berichten van mensen die zeggen: ‘Je maakt m’n dag.’ Ik geloof best dat een arts zich goed voelt na het redden van een leven, maar ik kan je vertellen: dit voelt ook verdomd lekker.”

Geen antivlogger

Nienke is geen antivlogger. Ze pakt het gewoon anders aan. “Ik probeer niet om vloggers op de hak te nemen, hoewel sommige mensen het wel zo categoriseren. Kijk, als je wilt weten welke lipstick ik op m’n smoel heb, dan kun je het gewoon aan me vragen, maar ik maak er geen video over. Ik kan daar niet uren over praten. Ik maak ook geen reclame in mijn video’s. Die gaan over mijn kijk op de wereld. Als ik dan vervolgens zeg: ‘Dit wasmiddel ruikt lekker joh’, slaat dat als een lul op een drumstel.”

Podiumvrees

Of ze van plan is ook écht het podium op te gaan? Nienke: “Ik zat als kind op de theaterschool, heb wel wat met zingen gedaan en een cabaretcursus gevolgd. Maar ik heb een podiumvrees. Online video’s zijn lekker in m’n comfort zone. Maar het kriebelt wel. Ik wil wel theater maken. Dan maar met schijt in m’n string.”

Tekst: Wendy van Poorten

Laatste nieuws

Zie ook