Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Het eetdagboek van bokster Nouchka Fontijn

Maar wat vind de voedingsdeskundige ervan?

Het eetdagboek van bokster Nouchka Fontijn

Nouchka Fontijn (29) won vorig jaar als eerste Nederlandse bokster zilver op de Olympische Spelen. Voor Grazia hield ze een eetdagboek bij.

LENGTE: 1,80 M

GEWICHT: 75 KILO

MAAT: 38-40

MAANDAG

Ik heb geen vast eetpatroon, maar probeer altijd goed na te denken over wanneer ik koolhydraten nodig heb en wanneer eiwitten. Mijn huidige verslaving is chocolade-shake met banaan als ontbijt. Lunch: een appel en drie boterhammen, twee met kaas en eentje met honing. Om vijf uur havermout en een paar toastjes. Na de training eet ik rijst, groente, sla en kip. Later op de avond twee proteïne- koekjes en 500 gram kwark.

DINSDAG

Een pittige dag met een zware krachttraining en ’s avonds een sparring. Ik ontbijt met een shake en neem als lunch een pistolet met kipfilet, een glas melk en fruitsalade. Aan het eind van de middag 300 gram kwark met muesli en bosbessen en ik neem een plak kaas. Om 19.00 uur nog een pistolet met kipfilet en na de training biefstuk, zoete aardappel en broccoli.

WOENSDAG

Ik begin weer met mijn shake en ga daarna trainen. Er staan twee bokstrainingen op het programma, ’s ochtends met mijn trainer en ’s avonds partneroefeningen. Om twaalf uur eet ik havermout en twee uur later twee boterhammen met gebakken ei. In de middag maak ik met mijn moeder en hond een wandeling. Daarna neem ik wat fruit, kwark en muesli. Na de training een eiwitshake en een bord macaroni bolognese met broccoli.

DONDERDAG

Ik ontbijt weer met een choco-shake en ga daarna met mijn zus en haar kinderen naar Avifauna. In het restaurant geniet ik van een warme choco. Om twee uur ’s middags eet ik havermout en een wrap met kipfilet. Daarna trainen. Aan het eind van de middag een banaan en ’s avonds soep, brood en een salade. Later nog wat kwark, vanillevla en bosbessen.

VRIJDAG

Vandaag ga ik naar school, ik volg een opleiding tot personal trainer. Ik ontbijt met een shake, lunch met twee boterhammen met kipfilet, 500 gram kwark met walnoten, en neem later nog twee boterhammen en een Cup-a-soup. Op de terugweg is het haasten voor de sparringstraining. Voor de training eet ik een banaan en daarna zelfgemaakte lasagne met zalm en spinazie. ’s Avonds eet ik kwark met wat vanillevla.

ZATERDAG

Ik geef samen met mijn coach een boksclinic aan de andere kant van het land. Voordat we weggaan neem ik een shake met havermout en om twee uur een plakje Indische cake. Aan het eind van de middag eet ik een broodje kip met salade. Om acht uur ’s avonds eet ik een salade met ei, zoete aardappel en uitgebakken spekjes. Later neem ik nog een grote bak kwark met fruit en cola light.

ZONDAG

In de ochtend heb ik de laatste training van de week. Ik ontbijt met Brinta en eet om twaalf uur havermout. Als lunch eet ik twee broodjes kip en kaas, en in de middag neem ik een kokos- makroon en wat yoghurt. We gaan uit eten bij Viva Afrika in Rotterdam: lekker, gezond en anders dan anders.

Hoe gezond eet zij?

Voedingsdeskundige Judith Rolf (peervoeding.nl): “Ken je de plantaardige proteïnepoeders op basis van hennepzaad? Deze bevatten alle essentiële aminozuren, zijn rijk aan eiwit en vezels, zijn rauw en biologisch. Een natuurlijke eiwit- shake is voor een sporter ideaal. Er is ook een variant met cacao. Voeg een mespunt bourbon vanillepoeder toe aan je kwark en laat dit een nachtje staan. Je zult verbaasd zijn over de heerlijke smaak. Zoeten doe je met fruit naar keuze. Zo kun je de vanillevla weglaten. Eet waar mogelijk volkoren: volkorenbrood en volkorenpasta. En ga vooral door met jouw topprestaties!”

Reactie Nouchka: “Ik sta altijd open voor nieuwe dingen, dus ik ga het advies zeker opvolgen. Dank je wel.”