Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Real life: ‘Als ik die andere persoonlijkheden niet gehad had, had ik het nooit overleefd’

Mirte (35) kwam op haar elfde in een pleeggezin terecht waarin ze werd misbruikt. Om zichzelf te beschermen tegen de pijn ontwikkelde ze 22 persoonlijkheden.

Real life: ‘Als ik die andere persoonlijkheden niet gehad had, had ik het nooit overleefd’

Mirte (35) kwam op haar elfde in een pleeggezin terecht waarin ze werd misbruikt. Om zichzelf te beschermen tegen de pijn ontwikkelde ze 22 persoonlijkheden.

Pleeggezin

"Mijn moeder was verslaafd aan medicijnen en mijn vader aan alcohol, daarom heb ik vanaf mijn vierde in internaten gewoond. Door een fout van de pleeggezincentrale kwam ik op elfjarige leeftijd in pleeggezin terecht, waarvan de pleegvader een bekende van de politie was. Hij had nooit pleegkinderen mogen krijgen. Vanaf het eerste moment dacht ik: hier klopt iets niet. De biologische dochter van vier dook als een diertje in elkaar als haar vader toenadering zocht. Tegen mij deed hij overdreven aardig, maar het voelde niet ‘echt’. Het was alsof hij een masker droeg.”

Verzetten

"Al het eerste weekend moest ik mijn kleding weggooien en dragen wat hij mooi vond. Heel vrouwelijke kleding en veel te volwassen voor mijn leeftijd. Ook moest ik naar de kapper en me beter gaan wassen. Hij zou me wel even laten zien hoe precies, terwijl ik samen met hem onder de douche stond. Ook moest ik make-up gaan dragen. Ik was pas elf en wist niet eens hoe ik mascara moest opdoen. Maar daarom wilde mijn pleegvader dat ik ging oefenen tot het goed zat. Als ik iets verkeerd deed in zijn ogen, sloeg hij me. Mijn pleegmoeder wist ervan, maar werd zelf ook mishandeld. Als ik was geslagen, kwam ze vaak naar mijn kamer en kreeg ik een zalfje, zodat mijn blauwe plekken sneller zouden wegtrekken. ‘Je kunt beter doen wat hij zegt’, zei ze een keer. ‘Dan valt het wel mee.’

Goedmaken

"Als hij me had geslagen, kwam hij het ‘goedmaken’. Dat begon met een rugmassage, maar hij ging steeds verder, tot hij uiteindelijk echt sex met me had. Hij zei dat ik dankbaar moest zijn dat hij mij in hun gezin had opgenomen en dat hij ‘lief voor me wilde zijn’. Volgens hem deden alle pleegvaders het op deze manier. In het begin probeerde ik me nog te verzetten, maar hij werd dan zo kwaad dat hij me mishandelde tot ik mijn bewustzijn verloor, en hij zijn gang kon gaan. Tijdens de feestdagen was het misbruik het ergst. Ik moest dan extra lief voor hem zijn en hem zogenaamd ‘cadeautjes’ geven. Wel drie keer per dag. Een paar uur later zaten we dan met het gezin aan het kerstdiner. Alsof er niets was gebeurd.”

Het hele verhaal lees je in de nieuwe Grazia is HIER via Blendle.

Beeld: iStock