Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Verdachten van moord Djordy Latumahina staan terecht

Deze week staan de verdachten van de vergismoord op Djordy Latumahina voor de rechter.

Verdachten van moord Djordy Latumahina staan terecht

Deze week staan de verdachten van de vergismoord op Djordy Latumahina voor de rechter. Hiermee wordt er ook steeds meer bekend over de tragische moord en alles wat daaraan vooraf ging. Van de zeven verdachten in de zaak, zijn er vandaag, op dag 3, slechts vier op komen dagen in de rechtszaal. De nabestaanden laten, volgens AT5 weten, dar ze hopen dat alle verdachte morgen wel aanwezig zullen zijn. Zij zullen dan een slachtofferverklaring voorlezen, volgens AT5

Wat voorafging

In oktober 2016 werd Djordy Latumahina (31), een bekende in het Amsterdamse nachtleven, in de parkeergarage onder zijn woning voor de ogen van zijn vriendin en dochtertje doodgeschoten. Zijn vriendin raakte hierbij zwaargewond. Het tweejarige meisje bleef wonder boven wonder lichamelijk ongedeerd.

Uit het onderzoek van de politie werd al snel duidelijk dat het ging om een vergissing. De schutters hadden het vermoedelijk gemunt op een crimineel die ook in het appartementencomplex woonde, en zijn vergelijkbare auto in dezelfde garage parkeerde. Daar komt bij dat de vriendin van deze persoon wat weg zou hebben van de vriendin van Djordy.

Taalgebruik

Vermeend schutter Tony D. is er wel en biedt zijn excuses aan voor zijn taalgebruik van eerder deze week. “Ik ging uit mijn plaat en zei godverdomme. Met alle respect voor de nabestaanden, maar het is zwaar voor mij. Ik zit hier onschuldig. Ik zal uit respect morgen mijn mond houden, maar ik heb het nu al heel moeilijk.” Het OM was niet erg onder de indruk van Tony’s woorden. “Tony heeft aangegeven geen vragen van het OM meer te beantwoorden. Als er volgens ook maar de geringste twijfel zou zijn dat Tony de blanke schutter zou zijn, dan zou hij hier niet zitten. In onze ogen probeert Tony zijn omgeving en de politie te geloven dat zijn aanhouding een vergissing is.”

Toneelstuk

Het OM en Tony raken in een woordenwisseling. “Wij vinden het geen probleem als onze vragen door de rechtbank worden gesteld, maar we willen in de gelegenheid worden gesteld om bij ieder antwoord door te kunnen vragen. Anders wordt het namelijk een toneelstukje hier.”

“Dus u denkt dat ik hier een toneelstukje opvoer? Ik beantwoord helemaal geen vragen meer”, reageert Tony. Na deze discussie verlaat de vriendin van Djordy de zaal en wordt de zitting geschorst.

Verdachten

De politie had geluk bij het vinden van de eerste daders. Drie van de mannen kregen tijdens het vluchten pech met de auto. Hierdoor waren ze scherp op camera vastgelegd. De afgelopen anderhalf jaar heeft de politie verder gegraven en kwam zo steeds meer te weten. In juni vorig jaar werd duidelijk dat er zes verdachten in de zaak waren. Er werd toen nog gezocht naar een tweede schutter. Onlangs werd de laatste verdachte aangehouden en vandaag staan de zeven mannen voor de rechter, die zich negen dag lang over de zaak zal buigen.

Hoewel de verdachten altijd hebben gezwegen, heeft het OM hun rolverdeling uitgeplozen aan de hand van telefoon- en autogegevens. Ook heeft de politie mannen op straat gefilmd om hun loopbewegingen te bestuderen om die te vergelijken met die van de twee schutters.

Bron: AT5, Beeld: ANP