Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Wietdealer Hollywood-sterren klapt uit de school

Cheryl Shuman zorgt al sinds jaar en dag dat sterren in Hollywood hun hasj krijgen.

Wietdealer Hollywood-sterren klapt uit de school

Meet Cheryl Shuman. Zij woont in L.A., is pro wiet en zorgt al sinds jaar en dag dat de sterren in Hollywood hun hasj krijgen. Journaliste Charlene Heezen sprak met de Cannabis Koningin. ‘Wiet heeft nog steeds een imagoprobleem.’

'Ik oordeel niet'

Hoog in de heuvels van Beverly Hills woont en werkt Cheryl Shuman (58), wietactiviste en eigenaresse van de Beverly Hills Cannabis Club, een privéclub waarmee zij al 20 jaar de A-list in Hollywood van de beste organic wiet voorziet. "Ik heb meer dan tweehonderd celebritycliënten, bijna iedere Hollywoodster die je maar kunt bedenken." Gedrapeerd over een chaise longue naast het zwembad, komt Cheryl Shuman bij na een lange werkdag.

Met in één hand haar telefoon en in de andere de vapepen waarmee ze wietolie rookt, vertelt zij Graziajournaliste Charlene Heezen over de keer dat zij om drie uur ’s nachts werd gebeld door een cliënt met de mededeling ‘We hebben alle sexwiet en olie nodig die je hebt’. "Ik was toevallig nog wakker." En dus trok Cheryl haar Louboutins aan, pakte zij haar antieke dokterstas in en stapte ze in haar rode Ferrari om de cliënt, een bekend acteur die schitterde in een van de succesvolste films ooit, van dienst te zijn. "Ik heb wiet, wietolie en glijmiddel op wietbasis in mijn assortiment, producten die allemaal specifiek gericht zijn op het verhogen van seksueel genot. Hij had de achterdeur voor mij opengelaten en ik trof hem naakt aan op een custom made vierpersoonsbed met vijf jonge vrouwen. Ik heb wel meer celebs naakt gezien. Ik oordeel niet."

Beroemde klanten

Jennifer Aniston, Drew Barrymore, Megan Fox, Cameron Diaz, Sarah Silverman, allemaal hebben zij de afgelopen jaren laten weten regelmatig van een jointje te genieten. Cheryl mag de namen van haar clientèle officieel niet delen. De wiet wordt op doktersrecept verstrekt en dus is hierop beroepsgeheim van toepassing. Maar de 3700 leden die de Beverly Hills Cannabis Club vandaag de dag telt, variëren volgens Cheryl van jonge studenten tot hoogbejaarden. "Wijlen actrice Zsa Zsa Gábor – zij werd 99 – was een cliënte van mij. Het helpt ouderen bijvoorbeeld bij gewrichtsklachten, slaapproblemen of een hoge bloeddruk."

Eerste joint

In 1996 werd Cheryl het slachtoffer van seksueel geweld en daarna leidde ze aan PTSS, een posttraumatische stressstoornis. "Ik kreeg verschillende kalmerende middelen voorgeschreven, maar ik had steeds veel last van de bijwerkingen. Mijn psychiater vroeg mij of ik wel eens een joint had gerookt. Dat had ik niet. Ik ben eigenlijk altijd een heel braaf type geweest als het om drank of drugs gaat. Hij zei dat het mij wel eens zou kunnen helpen. Ik verklaarde hem eerst voor gek, maar hij vertelde mij dat er geweldige resultaten zijn geboekt onder oorlogsveteranen met PTSS die wiet zijn gaan gebruiken. Hij rolde vervolgens een joint voor mij."

"Na de eerste trek hoestte ik ongeveer mijn longen eruit. Maar na het tweede trekje, toen hij me had uitgelegd hoe je kunt roken zonder dat je die irritatie in je keel krijgt, begon ik me al heel snel beter te voelen. In 2003 ging ik samenwerken met senator John Vasconcellos, degene die uiteindelijk Bill 420 in 2003 heeft geïntroduceerd in Californië. Dit was de wet die het gebruik van medische cannabis voor alle patiënten in de staat Californië legaal maakte en regelgeving bracht omtrent het verbouwen en verspreiden ervan. Ik besefte direct dat degene die hier nu een industrie van zou maken een pionier zou zijn. Ik was waanzinnig enthousiast over de plant. In de jaren daarvoor had ik de diagnose kanker gekregen, uitgezaaid naar mijn blaas, darmen en baarmoederhals. Ik heb toen ontdekt wat de juiste cannabisolie voor je immuunsysteem kan doen. Ik ben volledig opgeknapt. Mijn achtergrond ligt in marketing en sales. Ik heb mijn leven lang voor luxe merken en met beroemde mensen gewerkt. Het was mij duidelijk dat cannabis een enorm imagoprobleem had. Tot aan de complete drooglegging in 1970, was cannabis honderden jaren legaal in de VS en werd het voorgeschreven voor talloze kwalen. De drie-eenheid van de farmaceutische industrie, alcohol- en tabakslobby heeft ervoor gezorgd dat cannabis de criminele en destructieve lading kreeg die uiteindelijk tot een algeheel verbod zorgde. Wietrokers waren losers en boeven, en voornamelijk minderheden."

Geschiedenis veranderen

"Ik heb toen een plan gesmeed gebaseerd op het werk van Pauline Sabin. Zij stond in 1932 op de cover van Time Magazine, nadat zij een beweging was gestart die ervoor heeft gezorgd dat de beruchte alcoholdrooglegging in de VS begin vorige eeuw werd teruggedraaid. Het was een dame uit de high society, die met haar hooggeplaatste vriendinnen (actrices in de stomme film, erfgenamen van aristocratische families) een vrouwenorganisatie oprichtte die pro-alcohol was en uiteindelijk zo groot werd dat de dames de argumenten van de christelijke vrouwenbond wisten te verwerpen en het alcoholverbod in de VS werd opgeheven. Ik wilde cannabis re-branden en ook ik was iemand met geld, beroemde vrienden en contacten in de media. Ik wist ook dat vrouwen een belangrijke rol zouden spelen in dit plan. 87 procent van alle aankoopbeslissingen met betrekking tot het huishouden of gezondheidszorg worden gemaakt door vrouwen. Ik wist dat, als we vrouwen konden laten luisteren, we de loop van de geschiedenis zouden kunnen veranderen."

Inheemse bevolking

"Mijn landgoed in Noord-Californië is tegenwoordig een grote cannabisplantage geworden waar wij meer dan dertig verschillende biologische wietsoorten kweken. Hiermee ontwikkelen wij allerlei luxe cannabisproducten, van wietolie en eetbare dingen met wiet zoals Godiva-chocolade met wiet tot voedingssupplementen, beautyproducten en snacks geschikt voor huisdieren, ook met wiet. Ook hebben wij een lijn met vape pens van 14-karaats goud en ingelegd met diamanten en robijnen. De duurste vape pen kost 130.000 dollar. Tijdens de exclusieve mansion parties die wij regelmatig geven in een mooie villa in Beverly Hills, kunnen de leden alles testen en kopen. Ook organiseren wij door Michelinsterrenkoks bereide wietdiners, denk: steaks met ‘kruidenboter’ en chocoladesoufflés waar bij elke gang een passende wietsoort wordt geserveerd."

"Glamour en faam zijn voor mij manieren geweest om cannabis in een nieuw licht te plaatsen, maar roem is niet mijn drijfveer. Van mijn vriendje Nigel Lithgoe, de bedenker van American Idol en So You Think You Can Dance, kreeg ik onlangs een Rolls Royce, maar dat is nu eigenlijk een punt van strijd geworden. Celebrity en status kunnen mij steeds minder schelen, terwijl dat voor hem nog heel belangrijk is. Hij vond mijn Prius op de oprijlaan gênant, vandaar dat er een Rolls moest komen. Ik ben heel dankbaar voor wat dit mij allemaal heeft gebracht, maar ik haal tegenwoordig de meeste voldoening uit de samenwerkingen die ik kan opzetten met verschillende groepen, zoals de inheemse bevolking van Canada en die van Mexico. Dat zijn momenteel twee van de weinige landen in de wereld die legaal cannabis kunnen exporteren. Dit betekent voor hen een potentieel dat in de miljarden loopt als het om handel en inkomsten gaat. Dat is echt een game changer. Sommige families in Mexico waarmee ik werk moeten rondkomen van 8 dollar per week. Wat uiteraard nauwelijks lukt. Cannabis biedt voor hen eindeloos veel nieuwe mogelijkheden. Wat het extra waardevol maakt, is dat dit vooral kansen biedt voor de vrouwen binnen die stammen. Ze komen voor het eerst in een positie terecht waarin zij leiderschap kunnen nemen. Het is voor mij nu heel erg opwindend om dit te kunnen doen. Ik ben 58 en heb zo veel crisissen met mijn gezondheid meegemaakt, dat je echt wel gaat nadenken over de betekenis van wat je doet en wat je nalatenschap is. Ik ben op het moment volledig gefocust op de empowerment van vrouwen en mijn rol als mentor."

Happy end

"In de media valt te lezen dat niemand minder dan Charlize Theron bezig zou zijn met een film gebaseerd op het leven van de Cannabis Koningin. “Ik heb meerdere aanbiedingen gekregen om mijn levensverhaal te laten verfilmen, maar een concrete deal is er nog niet. Het is fijn om gewild te zijn, maar ik denk dat ik nog wacht op mijn ‘happy ending’."

Tekst: Charlene Heezen Beeld: Getty