Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

De oppositie: #metoo verpest mijn werk

"Het is een zorgwekkende tijd"

De oppositie: #metoo verpest mijn werk

De Amerikaanse ex-danser Emma-Jayne Tyler (39) zegt dat vrouwen pas écht slachtoffer zijn nu vrouwelijke modellen en dansers geen werk meer krijgen.

Art girls

"Een nieuwe week, een nieuwe groep vrouwen die hun baan verliest als gevolg van de overdreven gevoelige reacties op #Metoo. De laatste slachtoffers? Vrouwelijke modellen die naast kunstwerken poseerden bij veilinghuizen als Sotheby’s en Christie’s. Jarenlang verdienden ze hun brood met hun schoonheid en de manier waarop

hun uiterlijk hielp bij het verkopen van producten, op dezelfde manier als modellen op de catwalk dit doen. Maar onlangs verklaarden beide veilinghuizen in de VS dat ze stopten met het werk van de ‘art girls’ om te laten zien dat ze ‘meegingen met de tijd’."

"Dit volgde kort op verschillende vergelijkbare verhalen. Zoals bij de Formule 1-races, waar ze in januari dit jaar stopten met pitspoezen omdat deze ‘niet overeenkwamen met de normen en waarden van de hedendaagse maatschappij’. Veel bedrijven hebben vrouwelijke modellen, gastvrouwen en performers gedumpt sinds Weinstein en #MeToo."

"Veel van de vrouwen die voorheen een leuke baan hadden, zitten nu thuis zonder werk. De wereld van de entertainment en dans bestaat voornamelijk uit vrouwen en die kunnen nu vaak hun vak niet meer uitoefenen. Is het hele idee van feminisme niet juist dat je vrouwen het recht geeft om te kiezen voor wat ze het liefst doen? Op deze manier wordt sommige vrouwen de keuze afgenomen."

Zorgwekkende tijd

"Ik ben de manager van The Vegas Show Girls, we leveren professioneel getrainde danseressen en show girls voor events over de hele wereld. In Groot-Brittannië zijn we een van de grootsten op dit gebied, met een enorme selectie kostuums en klussen voor onder andere het tv-programma Strictly Come Dancing. Onze danseressen treden vooral op met gechoreografeerde shows, maar we treden bijvoorbeeld ook op bij liefdadigheidsfeesten, waar onze vrouwen bijdragen aan het binnenhalen van fondsen. Vrouwelijke gasten willen net zo graag als mannelijke gasten op de foto met onze show girls. Ze maken opmerkingen over hun geweldige kostuums en hoe mooi ze eruit zien."

"Maar het is een zorgwekkende tijd voor een bedrijf als het mijne. Klanten zijn bang om vrouwelijke dansers te boeken, uit angst om beschuldigd te worden van seksisme. We zien een aanzienlijke daling in het aantal mensen dat ons inhuurt en dat is direct te herleiden tot de #metoo-schandalen. Ik krijg wekelijks e-mails van klanten die hun boekingen afzeggen vanwege de negatieve berichten over dit soort kwesties. We kunnen het al helemáál vergeten om goede nieuwe klanten te werven nu."

Geroemd

"Ik ben zelf opgeleid tot professioneel danser, totdat ik twaalf jaar geleden mijn eigen bedrijf opzette. Er zijn duizenden vrouwen in Groot-Brittannië die een dansopleiding volgden en die dit werk doen. Ik maak me zorgen dat ze straks afgestudeerd zijn in een bijna uitgestorven vakgebied. Momenteel ben ik acht maanden zwanger en doodsbang dat mijn beroep straks niet meer bestaat, terwijl ik juist zo hard heb gewerkt om dit bedrijf op te starten. In al mijn jaren als professioneel danser en het runnen van dit bedrijf, heb ik nog nooit gewerkt op een event waar ik me bedreigd voelde of waar mijn dansers in een situatie terecht kwamen waar ze zich onveilig of kwetsbaar voelden. We doen dit werk vanwege onze liefde en passie voor het vak. Deze industrie zou geroemd moeten worden, niet geseksualiseerd."

Afgenomen

"Als een van mijn medewerksters zich in een ongemakkelijke situatie bevindt, adviseren we altijd dat ze dit meteen rapporteert aan ons. Als ze zich er niet meer prettig voelen, schrikken we er ook echt niet voor terug om dansers van een event weg te halen. Maar het is bizar dat er een dubbele moraal heerst. Laatst bijvoorbeeld, bij de een aflevering van Got Talent Worldwide, toen meer dan twintig mannelijke dansers stripten tot op hun onderbroek. Waarom mogen mannen dit soort dingen wel doen, terwijl het voor vrouwen een verloren kunstvorm dreigt te worden? De eis voor gelijke betaling en het gevecht voor female empowerment voelt tegenstrijdig als mensen intussen roepen dat vrouwen in mijn vakgebied hun baan zouden moeten verliezen. Net als mannen en vrouwen in de mode- of modellenwereld, is het uiterlijk van mijn medewerkers en danseressen van belang voor hun werk. Dat is nou eenmaal onderdeel van de entertainmentindustrie."

"Als een vrouw haar skills én haar uiterlijk wil gebruiken voor haar carrière, dan is dat haar keuze. Ik zie dat juist als empowering. Als we doorgaan op deze ingeslagen weg, zal deze keuze ons meer en meer worden afgenomen. Ik hoop echter dat mensen zich uiteindelijk zullen realiseren dat het oké is om vrouwelijke artiesten, modellen en gastvrouwen in te huren voor evenementen. Je beledigt daar echt niemand mee. We moeten ermee stoppen om vrouwen in deze industrie te straffen, terwijl mannen gewoon door kunnen gaan met dezelfde werkzaamheden."