Dit verhaal achter de bekendste IKEA poster moet je weten

Het verhaal achter de foto is goud waard

Lees ook

Je kent de IKEA poster van de Amsterdamse grachten met een rode fiets vast wel. Wie weet heb jij hem zelf wel in huis hangen, want de poster is maar liefst een half miljoen keer verkocht. Wat je waarschijnlijk niet wist, is dat achter deze foto een grappig verhaal zit.

O-ver-al

Programmamaker Tom Roes heeft de foto ook in zijn huis hangen. Hij kreeg de poster een aantal jaar geleden van zijn vriendin. Toen die eenmaal aan de muur hing, viel het hem op dat de poster echt o-ver-al hing. Hij kon dat idee niet loslaten en ging op onderzoek uit.

Lees ook: IKEA lanceert eigen kledingcollectie

Gefascineerd

Gisteren zat Tom bij De Wereld Draait Door, waar hij vertelde dat hij zo gefascineerd raakte door de foto, dat hij besloot er een documentaire over te maken. "Ik dacht echt dat het gewoon een hobbyfotograaf zou zijn", biecht Tom op. Hij vindt het namelijk helemaal niet zo'n mooi kiekje van Amsterdam en vraagt zich af hoe de poster zo veel verkocht kan worden.

Fernando Bengoechea

Tom kwam erachter dat de foto absoluut niet gemaakt is door een hobbyfotograaf, maar door de Agentijnse Fernando Bengoechea die onder andere campagnefoto's schoot voor Tommy Hilfigher. De man overleed tijdens een tsunami in 2004. Toch vindt Tom het verhaal achter de foto heel interessant. De fotograaf nam de foto namelijk voor zijn vriendje. "Het is toch prachtig dat zo’n foto dan in een Zweeds warenhuis belandt?"

Reden

Maar wat Tom het meest fascinerend vindt aan het verhaal, is de reden waarom IKEA voor deze poster koos. De winkelketen heeft de foto uit een database waar Fernando de foto op plaatste. Toen hij vroeg waarom ze voor die foto gekozen hebben, krijgt hij het goudeerlijke antwoord: "Het was gewoon de allergoedkoopste foto die we konden vinden."

Benieuwd naar de documentaire over de foto? Bekijk hem hieronder.

Bron: Lindanieuws Beeld: YouTube

Laatste nieuws

Zie ook