6 Dingen die je niet weet over de morning-afterpil (maar wel moet weten)

Wij zetten de belangrijkste punten op een rij.

Oh jee.. Je bent de pil vergeten, het condoom is gescheurd of jullie hebben helemaal geen anticonceptiemiddel gebruikt. Het kunnen allemaal redenen zijn om een morning-afterpil te halen om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Grote kans dat je niet alles weet over deze pil; wij zetten de belangrijkste punten op een rij.

Nood-anticonceptiemiddel

De morning-afterpil is een pil die je slikt na onbeschermde seks om een eventuele zwangerschap te voorkomen. Ook wel nood-anticonceptie genoemd. Grote kans dat je dat wel wist, maar er zijn waarschijnlijk ook een aantal dingen die nieuw voor je zijn. Want wat doet zo'n pil nou eigenlijk écht? Wij nemen de facts & fabels onder de loep.

1. De morning-afterpil is geen hormoonbom, zoals weleens beweerd wordt. Het is speciaal ontwikkeld om de kans op een zwangerschap na onbeschermde seks te verkleinen. Zonder nadelige gevolgen voor de vrouw.

2. Het is een fabel dat je de pil alleen bij de apotheek kunt kopen. Hij ligt namelijk ook bij Kruidvat in de schappen. De winkelketen heeft zelfs verschillende varianten te koop, waaronder een morning-afterpil van eigen merk. Je hebt ook geen recept van de huisarts nodig. Iedereen kan de morning-afterpil kopen.

3. Er bestaat niet maar één morning-afterpil . Welke pil je kiest, ligt aan je cyclus en wanneer je onbeschermde seks hebt gehad. De Ellaone pil, op basis van de werkzame stof ulipristalacetaat (UPA), kun je tot 5 dagen na onbeschermde seks innemen. De morning-afterpil van Kruidvat en Norlevo, beiden op basis van de werkzame stof levonorgestrel (LNG), kun je tot 3 dagen na onbeschermde seks innemen. Voor beiden geldt wel: om de kans op een ongewenste zwangerschap te minimaliseren moet je een morning-afterpil zo snel mogelijk innemen. Wil je zeker weten dat je de juiste pil kiest? Doe dan hier de test.

4. In tegenstelling tot wat velen denken, is het innemen van de morning-afterpil géén abortus. Een zwangerschap wordt niet afgebroken door de pil, maar voorkomen door de eisprong uit te stellen en hiermee een bevruchting te voorkomen. Mocht de ovulatie al hebben plaatsgevonden en je dus al bevrucht zijn, dan helpt de morning-afterpil niet. En mocht je al zwanger zijn als je de morning-afterpil slikt, dan blijf je zwanger.

5. Als je de morning-afterpil gebruikt en daarna seks hebt, ben je niet beschermd tegen zwangerschap. Na gebruik van de morning-afterpil moet je tot 7 dagen erna een condoom gebruiken. Bij de EllaOne is dat tot 14 dagen na inname.

7. Dat de morning-afterpil in de ochtend genomen moet worden, is een fabel, al doet de naam het wel vermoeden. Het is belangrijk om de morning-afterpil zo snel mogelijk in te nemen na onbeschermde seks. Of het nu ochtend of avond is.

Een morning-afterpil is nood-anticonceptie en niet geschikt als een regulier voorbehoedsmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Dit artikel is in samenwerking met Kruidvat geschreven.

Bron: apotheek.nl, kruidvat

Laatste nieuws