Steeds meer bekend over kluizenaarsgezin in Ruinerwold

Alles voor je op een rijtje.

Eerder deze week deed de politie in het Drentse Ruinerwold een bizarre ontdekking. Een gezin – bestaande uit een vader en zes kinderen – zou al minstens negen jaar lang geheel afgezonderd van de buitenwereld in een afgelegen boerderij leven. Ze zouden daar gewacht hebben op 'het einde der tijden'. Er wordt steeds meer bekend over het gezin; wij zetten alle gebeurtenissen rondom het drama voor je op een rijtje.

Verwarde man

De zaak kwam aan het licht toen een man van 25 jaar, genaamd Jan, verward bij een café in Ruinerwold aankwam. De verwarde man zou de afgelopen dagen de kroeg meerdere keren bezocht hebben, en een van de kinderen uit de boerderij zijn. De kroegeigenaar vertrouwde het niet helemaal en belde de politie. Die troffen op het huisadres van de man nog zes andere personen aan.

Het gezin bestond uit vijf meerderjarige kinderen en een man – waarschijnlijk de vader. De moeder van het gezin zou al jaren geleden zijn overleden. De familie leefde geheel zelfvoorzienend en had een groentetuin en een geit. Ze hadden geen contact met de buitenwereld en verbleven volgens de burgemeester 'in afzonderlijke, provisorisch ingerichte ruimtes'.

Lees ook: Drents gezin blijkt al jaren opgesloten in kelder te zitten

Man opgepakt

De huurder van het pand, Josef B, is opgepakt. Hij zou er al die tijd vanaf geweten hebben. De 58-jarige man wordt verwacht van vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen. Hij blijft de komende twee weken nog vastzitten.

Josef B. zou het gezin al jaren kennen. Voordat het gezin in de boerderij introk, woonden ze in Hasselt en Zwartsluis. Josef B. zou enige tijd naast het gezin gewoond hebben in Hasselt. Ook zou de vader van het gezin, Gerrit-Jan van D., een meubel- en speelgoedhandel samen met Josef B. gerund hebben.

Verleden

De moeder van het gezin overleed al in 2004, toen het gezin nog in Hasselt woonde. Daarna zouden ze op mysterieuze wijze verdwenen zijn. Het gekke was dat de huur van het huis in Hasselt gewoon doorbetaald werd. Hetzelfde geldt voor de huur van de speelgoedwinkel in Zwartsluis. Dat pand lijkt al laren verlaten te zijn, maar toch wordt de huur nog steeds betaald. In 2008 verhuisde het gezin naar Meppel en rond 2010 zouden ze in de boerderij zijn ingetrokken.

Sekte

Vandaag is naar buiten gekomen dat het gezin vroeger lid is geweest van een sekte. Vader Gerrit-Jan zou toen uit de vermeende 'Moonsekte' gezet zijn, heeft een neef die zelf ook lid is van de sekte laten weten. "Dertig jaar geleden heeft de Verenigingskerk zich afgekeerd van Gerrit-Jan. In die tijd verbrak hij ook het contact met de familie", vertelt hij. "Hij kreeg op een gegeven moment bepaalde ideeën in zijn hoofd. Gekke ideeën. Maar niemand in de familie wil het daarover hebben. Daarover ging hij praten en discussiëren, maar de familie zei meteen: nee, daar willen we niks mee te maken hebben. Op een gegeven moment heeft onze kerk gezegd: met jou kunnen we niet meer verder." De voormalige afdelingsleider van de religieuze beweging laat weten dat Gerrit Jan zijn eigen sekte is begonnen nadat zij de band met hem hadden verbroken.

Er heerst nog heel veel onduidelijkheid over Ruinerwold. Volgens de politie staan geen van de gezinsleden ingeschreven in de basisadministratie. Waarom het gezin al die jaren in het huis verbleef en wat de rol van Josef B. precies is, is nog niet duidelijk.

Bron: AD | Beeld: iStock

Laatste nieuws