Beyoncé geeft zich bloot: ‘Het is zwaar’

Wauw!

De laatste jaren stonden voor haar in het teken van sterk zijn, na de misstappen van Jay-Z. Maar nu hun relatie in rustiger vaarwater terecht is gekomen, durft Beyoncé ook haar kwetsbare kant te laten zien.

Succesvol

Ze is zonder twijfel een van de grootste artiesten van het afgelopen decennium. Alles wat ze aanraakt, verandert in goud. Er waren hitsingles, hitalbums, hitfilms, hit-Netflix-specials en natuurlijk hittours. Beyoncé doet jaar in jaar uit goede zaken als zangeres en zakenvrouw. Ze is een voorvechter van vrouwenrechten en een voorbeeld op het gebied van empowerment. Maar er was de laatste jaren ook veel drama in haar leven. Drama waar ze, nu haar leventje weer helemaal op de rails lijkt, eindelijk eerlijk en open over durft te spreken.

Lees ook: Wauw: Beyoncé deelt beelden Ivy Park x Adidas collectie

Obekende dalen

In een interview met de Amerikaanse Elle afgelopen maand, waarvoor haar fans vragen mochten insturen, liet Beyoncé zich van een heel nieuwe kant zien: ze is ook een kwetsbare vrouw. Naast grote successen heeft ze diepe dalen gekend. Dalen die we goed kennen (het bedrog van haar man Jay-Z), maar ook dalen waar ze nooit eerder over heeft gesproken. Zoals hoe moeilijk haar weg naar het moederschap precies was. In 2013 zei Bey in een documentaire al dat ze een miskraam had gehad voor Blue Ivy (die in januari 2012 ter wereld kwam). Maar het blijkt niet bij één keer te zijn gebleven. Jay gaf op zijn plaat 4:44 al een hint toen hij rapte over ‘all the stillborns’. Maar Beyoncé spreekt er nu pas over: “Ik ben op zoek gegaan naar een diepere betekenis toen mijn leven me lessen gaf waar ik niet om had gevraagd. Succes betekent tegenwoordig iets anders voor me, ik heb geleerd dat pijn en verlies eigenlijk cadeaus zijn.” En dan heeft ze het dus niet alleen over verliezen op werkvlak, maar ook over haar miskramen en die beruchte relatiecrisis. “Mijn miskramen hebben me geleerd dat ik eerst mezelf moest bemoederen voordat ik moeder van iemand anders kon worden. Ik ben overleden en herboren in mijn relatie, waardoor ik meer naar mezelf op zoek ben gegaan. Nummer één zijn is daardoor niet langer mijn prioriteit. Dat is mijn gezin nu.”

Eten met het gezin

Dat gaat, druk als ze is, uiteraard niet vanzelf. De combinatie van werk en moederschap is ook voor Beyoncé zwaar. “Het balanceren van mijn werkleven en het gewone leven geeft me de meeste stress”, zei ze eerlijk. “Ik wil er zijn voor mijn kinderen. Blue naar school brengen, met de tweeling naar hun activiteiten kunnen gaan. Ik wil tijd maken voor date nights met mijn man, en ’s avonds op tijd thuis zijn om samen met mijn gezin te kunnen eten. Ondertussen run ik ook nog een bedrijf (haar nieuwe Ivy Park-samenwerking met Adidas komt deze maand in de winkels, red.). Het is best een uitdaging om al die ballen in de lucht te houden. Maar dat is het leven van elke werkende moeder. Mijn leven brengt precies dezelfde zorgen en hetzelfde verdriet als die van ieder ander.” Daarnaast is de combinatie van een gezin met de fysieke en artistieke eisen die nou eenmaal aan iemand van haar kaliber worden gesteld, toch wel heel pittig. “Dat is het spelletje. Hoe balanceer ik moeder zijn van een meisje van zeven en een tweeling met mijn eigen creativiteit? Ik geloof dat ik alles kan hebben, mijn carrière én mijn gezin. Maar dan moet ik wel héél georganiseerd zijn. En dat is nog steeds iets waar ik mijn handen vol aan heb.”

Kindergeluk op de eerste plaats

Gelukkig krijgt ze de nodige hulp. Niet alleen van de uiteraard aanwezige nanny’s en haar moeder Tina, maar ook van Jay die een stevig tandje bij heeft geschakeld. Alles draait in huize Carter in de eerste plaats om het geluk van de drie kinderen, geeft Beyoncé ruiterlijk toe. Gevraagd naar de greatest joy in haar leven: “Dat ik de moeder van Blue, Rumi en Sir mag zijn.” Ook Jay, die het zijn vrouw de laatste jaren flink moeilijk heeft gemaakt met zijn gesnoep buiten de deur, zou tegenwoordig in het gareel lopen. Hij moest diep door het stof om Beyoncé aan zijn zijde te houden na zijn schuinsmarcheerderij en werd op haar meesterwerk Lemonade voor het oog van de hele wereld ontmaskerd als cheater. Maar de laatste jaren vormden een omslagpunt. Na de geboorte van de tweeling kwam de family man in hem meer naar boven. Het gezin trok in een hysterisch luxe mansion in Bel Air (à raison de 88 miljoen dollar) en Bey en Jay legden de focus even helemaal op elkaar. Dat is immers de reden dat ze bij elkaar besloten te blijven, stelde Jay zelf tijdens een interview op CNN: om écht een gezin te vormen. “We wilden vechten voor onze liefde, voor ons gezin”, aldus Jay. “Zodat onze kinderen een ander leven zouden krijgen dan zoveel kinderen die uit een gescheiden nest komen.” Missie (voor nu) geslaagd.

Tekst: Claudia Witteveen | Beeld: BSR

Laatste nieuws