Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

11 fases die je doormaakt bij het schrijven van je scriptie

Herkenbaar?

11 fases die je doormaakt bij het schrijven van je scriptie

Iedereen die een HBO-studie of een master heeft gedaan heeft er eentje moeten schrijven: een scriptie. Je werkt er je hele studie naar toe en kan – zodra je eraan begonnen bent – niet wachten totdat je ermee klaar bent. Onderstaande dingen komen je vast bekend voor wanneer je midden in je scriptie zit!

Herkenbaar

1. Dit is hét moment denk je. De laatste loodjes.

Vol enthousiasme begin je met het bedenken van een superinteressant onderwerp. Je snap niet waarom iedereen altijd zo zeurt over het schrijven van een scriptie. Niks aan het handje toch?

2. Easy peasy lemon squeezy.

Yes! Je hebt je eerste verslag gemaakt: je afstudeervoorstel. Even snel een uurtje iets in elkaar flansen en klaar! Heerlijk al die vrije tijd!

3. Dan komt de eerste bijeenkomst met je afstudeerbegeleider.

Geheel onvoorbereid ga je daarheen, want het is pas een eerste bijeenkomst toch? Gelukkig ben jij niet de enige die stom zit te lachen als de vraag wordt gesteld wat nou eigenlijk precies de bedoeling is van de komende maanden.

4. En dan word je even goed uit je droom gehaald.

Er moet blijkbaar nog een hoop gebeuren voor de eerste deadline. Deskresearch én je veldonderzoek al af hebben voor de volgende bijeenkomst? Dat kan toch niet? 'Kinderarbeid!', zou je op de basisschool (en eigenlijk stiekem ook de middelbare school) geroepen hebben!

5. Maar hé, je kan het nog wel een beetje uitstellen toch?

Eerst even goed bijkomen van alle stress over wat je allemaal nog moet doen.

6. Maar dan slaat de paniek opeens toe…

Iedereen om je heen is in paniek vanwege hun scriptie. Je ziet alleen nog maar enquêtes voorbij komen op Facebook.. Misschien moet je nu toch echt maar een keer beginnen?

7. Dag vriendjes en vriendinnetjes.

Terwijl al jouw vrienden heerlijk genieten van drankjes en dansjes in het weekend zit jij gewoon zielig thuis achter je laptop te typen alsof je leven er vanaf hangt.

8. Misschien toch maar een carrière switch maken?

De gedachte “zal ik gewoon stoppen met de opleiding?” of "10 weken vertraging is niet heel erg toch?" komt gegarandeerd een keer voorbij.

9. Op de vraag “Hoe gaat het afstuderen” maak je alleen een diepe zucht geluid.

Diep van binnen ben je aan het huilen.

10. En dan komt eindelijk het moment waarop je zo lang hebt gewacht…

Je mag je scriptie inleveren! Het maakt je ook niet meer uit of je nu een 10 of een 5,5 krijgt. Je bent allang blij dat het ingeleverd is.

11. May the odds be ever in your favor.

You can do it! Je vrijheid is in zicht.

Bron: Upcoming | Beeld: Mean Girls