Zo geef je je kledingkast een flinke schoonmaakbeurt

Goed plan, toch!?

Nu de meesten van ons zeeën van tijd hebben, kun je eindelijk beginnen aan de dingen die al een tijd op je to-do lijstje staan. Zoals je garderobe lenteproof maken maken bijvoorbeeld. Hoe? Met onderstaande tips!

Capsule wardrobe

Nog niet zo lang geleden was de modewereld druk in de weer met het concept van een 'capsule wardrobe'. Een soort compacte kledingkast die slechts een minimum aan items bevat die allemaal perfect bij elkaar passen.

Een modeliefhebber uit Texas, Caroline Rector, had genoeg van de chaos in haar kast. Ze minimaliseerde haar kleding tot slechts 37 items. Ze nam dit proces op en plaatste het vervolgens op haar website Unfancy. Sindsdien besteden veel mensen aandacht aan haar methode. Het lijkt dé oplossing te zijn om meer overzicht te creëren, waardoor je bewuster en duurzamer met je kleding omgaat.

Lees ook: Deze items mogen niet in je lente garderobe ontbreken

4 tips

1. Minimaliseer je kast
Je hoeft niet een specifiek nummer te hebben, maar richt je maximaal op 50 items. Haal alles uit je kast en maak drie stapels. Op stapel één komen de items die je graag draagt, op stapel twee komen de maybe's én seizoensgebonden kledingstukken (deze berg je op) en op stapel drie komen de no go's.

2. Zie het als een spel
Tijdens het minimaliseren van je kast, zul je onderweg vast een paar frustraties tegenkomen. Maar behandel de methode als een spel. Van welke items word je het gelukkigst en draag je echt altijd? Zet een muziek je op en maak het voor jezelf leuk.

3. Begin met een simpele clear-out
Het kan in het begin helpen om je garderobe te beperken tot een bepaald aantal. Na een tijdje kan het zijn dat dit je niet meer helpt. Geef jezelf de vrijheid, hier leer je namelijk veel van.

4. Koop niet direct nieuwe kleding
Geef jezelf eerst even de ruimte om te wennen aan je 'kleinere' kledingkast. Kijk het een week of een maand aan, zodat je het gevoel ervaart voordat je er iets nieuws voor in de plaats koopt.

Bron: Marie Claire | Beeld: Confessions of a Shopaholic

Laatste nieuws