Column Rose Bertram: ‘Racisme raakt me persoonlijk; het is een onderdeel van mijn leven’

Rose woont in Los Angeles en leeft daar The Glamorous Life.

Rose Bertram (25) is internationaal topmodel, influencer en schrijver van het kookboek Chubby in Shape. Ze woont samen met haar vriend Gregory van der Wiel en dochter Naleya (2) in Los Angeles en leeft daar The Glamorous Life.

Racistische opmerkingen

"De afgelopen weken heb ik op mijn social media vaak aandacht besteed aan de Black Lives Matter-beweging. Ik heb ruim 850.000 volgers die normaal veel fashion beelden zien en foto’s van mijn dagelijkse leven, maar ik vind het belangrijk om ook dit soort zaken met ze te delen. Racisme raakt me persoonlijk; het is een onderdeel van mijn leven. Het is iets dat mijn familie aangaat, het bestaat al eeuwen en het is belangrijk dat we het er nu eindelijk over hebben. Die posts werden meer geliked dan ik had verwacht. Sowieso voel ik op social media echt een goede vibe als het om dit onderwerp gaat. Ik denk dat alle aandacht ervoor zorgt dat mensen het makkelijker vinden om er nu iets van te zeggen als ze racistische opmerkingen horen, of dat nu op Instagram is of in het echte leven. Natuurlijk was er ook kritiek – die is er altijd. Bijvoorbeeld over de zwarte vlakken die veel mensen op hun social media plaatsten om aan te geven dat ze tegen racisme zijn. Dat vonden anderen dan weer te makkelijk. Ik snap hun punt, maar ik wil daar niet te veel over oordelen."

Protesten

"Ja, ook ik zou het jammer vinden als mensen dat alleen posten omdat iedereen het doet en ze bang zijn dat het hun volgers kost als ze er niet in meegaan. Zoals ik op Insta al schreef: I hope ur moving from the heart and not cuz it’s a hype. Tegelijkertijd denk ik dat alle aandacht helpt. Er zullen mensen tussen zitten die het niet echt menen, of nog erger: die later die posts weer verwijderen, omdat het niet mooi staat op hun Insta. Maar dat is maar een deel en daar moeten we ons niet te veel op richten. Laten we kijken naar de mensen die wél een statement willen maken. We zijn er nog lang niet. Ondanks alle aandacht die er nu is, maak ik nog meerdere keren per week mee dat ik, mijn zusjes of Greg anders worden behandeld vanwege onze huidskleur. Ik merk het vooral bij oudere mensen, die komen uit een tijd waarin dat normaal was, en ik weet eerlijk gezegd niet of zij nog kunnen veranderen. Maar als je dan naar de protesten van de afgelopen tijd kijkt, met al die jonge mensen – zwart én wit – die echt een andere wereld willen, dan krijg ik wel hoop dat Naleya’s wereld er later een stuk eerlijker uit zal zien."

Laatste nieuws