Zelf mayonaise maken

Ik ben dol op mayo. Sterker nog: ze zouden me eerder Mayo dan Mo kunnen noemen. En wat een tegenstelling: mijn vriend HA...

Ik ben dol op mayo. Sterker nog: ze zouden me eerder Mayo dan Mo kunnen noemen. En wat een tegenstelling: mijn vriend HAAT mayo….

Nou ja; hij is er niet erg consequent in, want aioli vindt hij heerlijk (schat: dat is in principe knoflookmayo…). En toen ik met Kerst een avocadomousse (op basis van, jawel, mayonaise) maakte, vroeg hij gretig om een tweede portie. (Ik zal overigens het recept voor deze avocadomousse gauw bloggen!).

Maar nu komt de clue: de mayonaise moet wel goed zijn. Persoonlijk vind ik Calvé mayonaise te zoet; aangezien ik uit het zuiden kom ben ik wat meer gewend aan de zuurdere (Belgische) variant. Zo maak ik hem dan ook graag zelf.

En eigenlijk is het allesbehalve moeilijk; je moet alleen goed opletten. En oefening baart kunst, maar dat geldt voor alles, toch?

De ingrediënten (voor een flinke hoeveelheid mayo):

Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn! Dit is echt belangrijk voor de slagingskans van de mayo. Vooral het ei mag niet te koud zijn.

– 250 ml olie. In sommige recepten staat olijfolie, maar ik vind die smaak vaak te sterk. Een neutrale olijfolie zou kunnen, maar ik ga meestal voor slaolie of arachide-olie. Zonnebloemolie kan ook.

– 2 eieren, op kamertemperatuur dus, en VERS.

– Een beetje azijn of citroensap (ik vind het laatste het lekkerst).

– 1 goede theelepel mosterd

– Zout en peper

Hoe moet het?

Neem een hoge maatbeker en een staafmixer. Je kunt ook met gardes e.d. aan de slag gaan, maar bij mij gaat het dan veel minder goed. Staafmixers maken je mayo het mooist!

Splits de eieren en gooi de eiwitten weg (of maak er iets anders mee, nog beter). Alleen de eidooiers hiervoor gebruiken, dus. Doe alle ingrediënten, behalve de olie, in de maatbeker.

Zet nu de staafmixer erin, zodat het mesblokje als het ware in de ingrediënten zit. Voeg nu in een dunne straal de olie toe. En dan zet je de staafmixer aan en trek je deze langzaam naar boven. Klaar ben je!


Een variant met truffel: bovenstaand recept, maar dan met een theelepeltje truffel essence (te koop bij o.a. Oil&Vinegar).

Je kunt het in een afgesloten bakje een paar dagen bewaren in de koelkast, maar de eerste dag is natuurlijk het lekkerst. En bij mij komt dat bakje dan ook wel leeg…. (Toch nog over? Maak een haarmasker!)

Laatste nieuws